chrome firefox opera safari iexplorer

У Тернополі започаткували фестиваль Різдвяної куті

10 січня 2013 о 11:23

Учора на центральному майдані обласного центру було встановлено величезну (спеціально виготовлену для такої події) макітру, в якій приготували аж 1300 літрів різдвяної куті.

Таку кількість цієї святкової страви відразу ж було зареєстровано як рекорд у номінації «Кулінарія. Розміри» Книги рекордів України.

Відповідний диплом із констатацією факту одержала Тернопільська облдержадміністрація, яка й організувала дійство.

Це стало центральною подією започаткованого в Тернополі фестивалю різдвяної куті, у програмі якого також була дегустація найрізноманітніших рецептів головної різдвяної страви з кожного району області. Проте кращу з–поміж них організатори вирішили не визначати, мотивуючи тим, що кожна, мовляв, оригінальна і смачна по–своєму.

Натомість на фестивалі вперше провели конкурс на кращу Різдвяну зірку, віддаючи данину давнім народним традиціям щодо виготовлення цього святкового символу, з яким колядники ходили від хати до хати.

«Це зараз можна купити таку річ, натиснути на кнопку, і буде і світитися, і крутитися, і музика грати, а в давнину це було справжнє мистецтво, і за виготовлення такої зірки сільські майстри бралися задовго до Різдва», — розповів заступник голови облдержадміністрації Петро Гоч.

Свої Різдвяні зірки представляли фольклорні колективи з усіх районів області. Вони ж тішили глядачів виступами вертепів.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути