chrome firefox opera safari iexplorer

Україна може задарма отримати першу картину Пікассо

30 січня 2013 о 13:11

Україна може отримати першу картину Пабло Пікассо. Ліногравюру найдорожчого у світі художника вилучили на Волині під час спроби незаконно перевезти її через українсько-польський кордон, повідомляє кореспондент ТСН. 

Копія твору відомого іспанця «Жінка в кольє» датована 1962-м роком, і містить підпис автора. Найімовірніше, картина залишиться в Україні. Щойно водій вантажівки перетнув кордон, як зрозумів, що в Україні його з нетерпінням чекають. Прикордонники відразу доправили чоловіка на огляд, бо були поінформовані про можливе незаконне перевезення картин.

«В кабіні у спальнику, загорнуті у папір і плівку, знаходилося всього 6 предметів мистецтва, про 2 з яких водій, нібито, забув», — розповів керівник прес-служби Луцького загону прикордонного контролю Олег Личковський.

Як з'ясувалося згодом, чоловік, так би мовити, «забув» задекларувати якраз найцінніші полотна: оригінальний пейзаж відомого в Європі театрального художника Григорія Пожидаєва і ліногравюру Пабло Пікассо з його автографом.

Оригінальність відбитку картини «Жінка в кольє» засвідчує Сертифікат художнього аукціону в Цюріху. Автентичність твору підтвердила і мистецька експертиза.

«Лінорит в прекрасному збереженні, один з перших відбитків, там дуже такий граційний, дуже віртуозний підпис Пікассо», – переконує мистецтвознавець Зоя Навроцька.

32-річний рівненчанин пояснив, що полотна йому не належать. Він придбав їх на аукціоні в Польщі за дорученням свого роботодавця. Проте, слідчі сумніваються, чи доручив би навіть колекціонер-любитель таку справу професіоналу-далекобійнику.

«Встановлюється, чи справді він придбав їх у Польщі, і друга версія: можливо і картини були викрадені в якійсь європейській приватній колекції», – розповів речник УСБУ у Волинській області Михайло Баранов.

Якщо навіть факт купівлі підтвердиться, твори все одно конфіскують. Україна має шанс отримати у власність першу картину найдорожчого у світі художника. Скільки сьогодні коштують вилучені полотна волинських музейників цікавить не особливо. Для них важлива культурна цінність творів. Тому дуже сподіваються, що мистецькі раритети поповнять колекцію місцевого Художнього музею.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути