chrome firefox opera safari iexplorer

Україна опустилась в рейтингу свободи слова на 10 позицій

30 січня 2013 о 10:49

Порівняно з минулим роком, Україна опустилась в рейтингу Всесвітнього Індексу Свободи Слова на 10 позицій, і зараз за рівнем свободи слова знаходиться на 126 місці між Алжиром та Гондурасом.

Про це йдеться у щорічному звіті міжнародної організації «Репортерів без кордонів».

«Цей рік став найгіршим роком для України у сфері свободи слова починаючи з часів Помаранчевої революції – різко зросла кількість фізичних нападів, та з'явились факти, які свідчать про політичну цензуру», — заявив керівник Європейського Бюро організації Йохан Бір.

За словами представника Репортерів без кордонів в Україні Оксани Романюк, у 2012 було зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років.

Зокрема, кількість випадків фізичної агресії у 2012 зросла майже у три рази порівняно з попереднім роком, в українських ЗМІ зафіксовано факти політичної цензури, та зросла кількість замовчуваних тем.

Що стосується позиції в рейтингу країн-сусідів України, Білорусь піднялась на 11 позицій і посіла 157 місце після минулорічного падіння, пов’язаного з масовими арештами журналістів та переслідуваннями під час президентських виборів.

Росія опустилась ще на 6 позицій (148 місце) після приходу до влади Владіміра Путіна, який поновив репресії у відповідь на хвилю опозиційних виступів. Молдова посіла у рейтингу 55 місце (порівняно з 53 у 2012), Польща – 22 (порівняно з 24м у 2012).

Цьогорічний Індекс Свободи Слова очолили ті ж три європейські країни, які його очолювали минулого року – Фінляндія, Нідерланди, та Норвегія.

Останні три позиції в рейтингу теж лишились незмінними – їх традиційно посіли Туркменістан, Північна Корея, та Еритрея.

«Індекс Свободи Слова не бере до уваги політичну систему країн, але очевидно, що демократії краще захищають свободу виробляти та розповсюджувати достовірні новини і інформацію, ніж країни, де права людини порушуються», — заявив Крістоф Делуар, генеральний секретар Репортерів без кордонів.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути