chrome firefox opera safari iexplorer

Україномовна радіостанція «FM Галичина» заявляє про утиски

20 січня 2013 о 09:18

Львівська податкова інспекція письмово повідомила, що розпочинає позапланову  перевірку радіостанції «FM Галичина». Редакція заявляє про безпідставне розширення обсягів перевірки та спроби блокування роботи україномовної радіостанції.

Про це йдеться в офіційній заяві «FM Галичина», повідомляє Телекритика.

16 січня на адресу радіостанції надійшов офіційний лист від Львівської ДПІ «Про надання документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків та зборів у зв'язку з проведенням документальної позапланової перевірки ТОВ «ТРК Галичина».

«Характер документів, які вимагають податківці, а також, сам факт та час проведення позапланової перевірки в період Різдвяних свят, в переддень Водохреща можуть свідчити  про намагання руками податкової витіснити успішну  радіостанцію з ринку», - вважать у редакції «FM Галичина».

Незважаючи на те, що в наказі на проведення перевірки ревізорам доручено провести перевірку з питань дотримання вимог податкового законодавства по взаєморозрахунках радіостанції лише з одним підприємством, податківці почали вимагати в ТОВ «ТРК Галичина» значно більшу за обсягом документацію та інформацію. Наразі представники податкової інспекції вимагають надати документи, які стосуються всієї діяльності підприємства за останні два роки.

Керівництво радіостанції надало «Телекритиці» копію наказу начальника ДПІ у Галицькому районі м. Львова І.Р. Лазорко, у якому дійсно йдеться лише про перевірку взаєморозрахунків радіостанції із ТОВ «Корпорація колійні ремонтні технології».

На радіостанції вважають, що під виглядом податкової перевірки по взаєморозрахунках з одним єдиним контрагентом податкова намагається перевірити всю діяльність радіостанції за два роки. Нічим іншим в ТОВ «ТРК Галичина» не можуть пояснити, для чого ревізор, який перевіряє операції між двома українськими підприємствами,  затребує у підприємства зовнішньоекономічні контракти, вантажно-митні декларації, банківські виписки по всіх рахунках, в тому числі і валютних, реєстр власників цінних паперів, довідки про дислокацію всіх приміщень, інформацію про всіх працівників тощо.

«Ми уже неодноразово мали можливість пересвідчитись в упередженому ставленні до нашої радіостанції. Зокрема, після проведення Національною радою з питань телебачення і радіомовлення конкурсу з розподілу частот для мовлення, виявилось, що «FM Галичина» не отримала жодної частоти. Подібна ситуація і з іншими львівськими радіостанціями. Натомість, російськомовні радіостанції  дуже легко отримали частоти, на які ми претендували, і уже ведуть мовлення іноземною мовою у Львівській області. Неофіційно мені натякнули, що якби ми змінили наш формат мовлення у бік російськомовного продукту, то отримати ліцензії було б набагато легше. Ми не  відступили від виключно україномовного формату мовлення, і відповідно, не отримали частот», - повідомила директор радіостанції Олександра Гнатик.

«Сьогодні в нашій державі з абсолютною більшістю україномовного населення штучно створені умови, коли україномовний медіа-бізнес  є збитковим. Натомість, російськомовні видання «проштовхують» на ринок, не рахуючись ані з законодавством України, ані з елементарною порядністю.  Тож ми розцінюємо ці дії податкової інспекції як можливу спробу влади витіснити нас з інформаційного поля Галичини як незручного конкурента»,  — заявляє редакція «FM Галичина».

У разі намагань податкової чи інших контролюючих органів блокувати роботу радіостанції, редакційний колектив «FM Галичина» обіцяє чинити спротив таким спробам: «Ми будемо співпрацювати з працівниками податкової інспекції у рамках надісланого нам листа з вимогами. Однак, якщо виявиться, що податкова перевірка була лише приводом для того, щоб блокувати роботу «FM Галичина», ми апелюватимемо до громадськості, професійних та експертних кіл, депутатів та судів. Ми не дозволимо закрити найбільше україномовне радіо Галичини».

Як повідомила «Телекритиці» директор радіостанції Олександра Гнатик, наразі редакція готує вимогу про скасування позапланової перевірки на ім'я голови Державної податкової служби у Львові Віталія Пекарчука. Безпідставне розширення обсягу перевірки всупереч наказу ДПІ є, на думку редакції, незаконним.

 

«Телекритика»

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути