chrome firefox opera safari iexplorer

Український журнал назвав 30 найуспішніших вітчизняних письменників

24 січня 2013 о 17:28

У номері від 25 січня журнал Фокус публікує рейтинг 30 найуспішніших українських письменників.

На першому місці — харків'янка Симона Вілар, автор історичних жіночих романів. Справжнє ім'я письменниці — Наталія Гавриленко. Сукупні тиражі її книг в 2012 році перевищили 200 тисяч примірників, а гонорари сягають 40-50 тисяч гривень за нову книгу і 25-30 тисяч за перевидання. Популярність творів Симони Вілар ілюструє основний вибір українського читача — жіночі романи і детективи.

У рейтингу є і автори, визнані як читачами, так і критиками. Гостросюжетний історичний роман Юрія Винничука (№ 16) Танго Смерті називають літературною подією року. А популярний письменник Сергій Жадан (№ 20) в минулому році розпочав співпрацю з видавництвом Книжковий клуб Клуб сімейного дозвілля, у якого добре розвинена система продажів. Завдяки цьому сумарний річний тираж книг Жадана досяг 11 тис 500.

Окремо варто відзначити Андрія Куркова (№ 19), чиї книги потрапляли в топ-10 європейських бестселерів. У 2012 році письменник представив Україну на фестивалі європейської літератури у місті Коньяк у Франції і прочитав лекцію у Кембриджському університеті.

Фокус звертає увагу на новий жанр, який користується особливим попитом — Шансон у прозі. Суть його зрозуміла за характерними назвами книг — Кров на зубах, Фарт злодія або Наїзд на щипачів. Автори бестселерів приховують свої імена під псевдонімами і спілкуватися з пресою відмовляються. Тим не менше, сукупні тиражі українських видань книг Миколи Сєдого (№ 6) за минулий рік склали 44 тисяч екземплярів, а Єгора Пітерського (№ 13) — 23 тисячі.

У цілому Фокус констатує, що українці мало читають. Якщо у світі успіх книги вимірюється сотнями тисяч копій, проданих за тиждень, то в Україні 10 тисяч примірників за рік — вже бестселер. За даними дослідницької компанії GfK Ukraine, для 73% населення читання не є сферою інтересів, а кожен четвертий українець взагалі не читає книг. Українська асоціація видавців та розповсюджувачів книг підрахувала, що в середньому кожен житель нашої країни витрачає на паперові носії творів близько 30 гривень на рік. Це в 10 разів менше, ніж у сусідній Польщі і в 40 разів менше, ніж у Німеччині.

При складанні рейтингу редакція враховувала річні тиражі авторів — єдиний, на думку експертів, об'єктивний для України показник. Крім того, Фокус окремо склав рейтингові списки прозаїків, поетів і авторів, які працюють у публіцистичному напрямку. Дані про тиражі надані Книжковою палатою України ім. Івана Федорова, також редакцією враховувалися вихідні дані книг.

 

Автор Тираж
1 Симона Вілар 206 тис
2 Люко Дашвар 119 тис
3 Світлана Талан 80 тис
4 Міла Іванцова 59 тис
5 Лада Лузіна 46 500
6 Микола Сєдой 44 тис
7 Марина та Сергій Дяченки 38 300
8 Наталя Костіна 35 тис
9 Ірен Роздобудько 34 тис
10 Ганна та Петро Владимирські 33 тис

 

Топ-10 українських авторів. Повний рейтинг читайте у журналі Фокус № 4 від 25 січня.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути