chrome firefox opera safari iexplorer

Українцям знову хочуть збільшити податки

17 січня 2013 о 10:57

Мінфін розробив зміни до Податкового кодексу, які передбачають підвищення утричі з 1 січня 2014 року податок на землю.

Зараз ставка збору для ріллі, сіножатей та пасовищ становить 0,1% від нормативної грошової оцінки за 1 га, тобто більше 20 грн при середній по Україні нормативній оцінці в 20,6 тис. грн на 1 січня 2012 року. Проте вже через рік плата може скласти мінімум 68 грн, пише «Комерсант-Україна».

До ділянок сільгоспугідь з багаторічними насадженнями буде застосовуватися ставка 0,09% замість 0,03%. З цієї ж ставкою стягуватиметься податок з користувачів лісових земель, які зараз перераховують лише плату за спеціальне використання лісових ресурсів.

Крім того, запропоновано підняти ставку на всі інші категорії земель з 1% до 3% від суми нормативної оцінки ділянки несільськогосподарського призначення. Орендна плата за використання всіх земель не зможе бути меншою, ніж ставка податку. Як повідомили у Мінфіні, усі заплановані зміни спрямовані на збільшення доходів місцевих бюджетів.

У 2012 році в них надійшло приблизно 11,7 млрд грн земельного податку. І хоча ставки будуть підвищені втричі, через складну системи розрахунку земельних платежів, надходження від податку зростуть приблизно на 40%, підрахували експерти. Нагадаємо, наприкінці листопада минулого року Верховна рада прийняла законопроект про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2016 року.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути