chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні кардинально змінилася процедура банкрутства

21 січня 2013 о 12:04

19 січня в Україні набула чинності нова редакція Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, повідомили Корреспондент.biz у юридичній компанії Алексєєв, Боярчуков і Партнери.

Юристи констатують, що нові норми стосуватимуться абсолютно всіх українських компаній і фірм, підприємств і заводів. Серед позитивних моментів, які очікують банки, слід відзначити появу чіткого визначення статусу заставного кредитора.

«Згідно зі статтею 1 закону вводиться новий статус кредиторів – кредитори, чиї вимоги забезпечені заставою (забезпечені кредитори). Вимоги таких кредиторів задовольняються позачергово. Оскільки банкам заборонено видавати незабезпечені кредити (бланкові кредити), більшість з них підпадуть під визначення заставного кредитора. Крім того , стаття 10 закону встановлює, що обов'язковою умовою для порушення справи про банкрутство є наявність судового рішення, що вступило в законну силу, і постановою про відкриття виконавчого провадження», — розповідає юрист ЮК Алексєєв, Боярчуков і партнери Єгор Штокалов.

За його словами, це дозволить припинити таку практику, при якій боржники могли уникати процедури проходження позовного та виконавчого провадження.

У той же час в повідомленні компанії наголошується, що обов'язкова наявність виконавчого документа має певні недоліки, зокрема вона виключає порушення справи про банкрутство у разі, якщо боржник визнає наявну заборгованість і видав, наприклад, платіжну вимогу — доручення, або якщо у кредитора в наявності є опротестований вексель.

«Таким чином, Закон ускладнює процедуру порушення справи „про банкрутство“ шляхом обов'язковості наявності виконавчого документа, враховуючи, що при відкритті виконавчого провадження виконавець зобов'язаний накласти арешт на майно, вжити заходи забезпечення і т.д.», — пояснює юрист.

В юридичній компанії також пояснили, що банкам необхідно враховувати те, що для порушення справи «про банкрутство» до заяви «про банкрутство» необхідно докладати докази того, що сума вимог до боржника не забезпечена повністю заставою, і сума «надвимог» складає не менше 300 мінімальних зарплат. У разі якщо суду не будуть надані такі докази, суд може відмовити у відкритті провадження у справі про банкрутство.

«Нові зміни стосуватимуться суми вимог, які Банк повинен заявити у справі про банкрутство. Якщо Банк вступає учасником в уже у відкрите провадження про банкрутство, він зобов'язаний подати заяву про грошові вимоги тільки в частині, що не покривається його заставою, або якщо Банк відмовився від забезпечення — на всю суму вимог. Бувають випадки, коли Банку необхідно увійти до складу комітету кредиторів і у нього достатньо вимог, але за нього не голосують інші кредитори. Закон передбачає привілей для таких кредиторів, так кредитор, чиї конкурсні вимоги складають більше 25% від загальної суми вимог до боржника, автоматично потрапляє до складу комітету кредиторів», — коментує Штокалов.

Однак, за його словами, заставні кредитори не можуть бути обрані до складу комітету кредиторів, що необхідно враховувати при розподілі пріоритетів участі Банку в процедурі банкрутства.

Ризики ухилення недобросовісних позичальників від виконання своїх зобов'язань перед банками, зокрема за рахунок фіктивного банкрутства, зменшаться, кажуть юристи, і додають, що справа в тому, що банки, чиї вимоги повністю забезпечені заставою, і така застава існує, автоматично потрапляють під «позачергову» чергу погашення вимог кредиторів. Згідно з новими нормами банкрутства, арбітражний керуючий в свою чергу зобов'язаний окремо внести вимоги заставних кредиторів у реєстрі вимог кредиторів.

«Майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог заставного кредитора. Продаж заставного майна здійснюється виключно за згодою заставодержателя, або суду. Кошти, що залишилися після задоволення вимог заставодержателя та покриття витрат, пов'язаних з його утриманням, зберіганням і продажем предмета забезпечення, підлягають включенню до складу ліквідаційної маси і розподілу між конкурсними кредиторами», — розповідає юрист.

Видаючи кредити новим позичальникам, банки як і раніше будуть хотіти бачити в забезпеченні найнадійніший і ліквідний об'єкт — золото, сказав він, зазначивши, що нерухомість і фінансові ресурси будуть відходити на другий план, адже рівень ліквідності завжди залежить від поточної економічної ситуації в країні і від рівня інфляції.

«Банки будуть обирати нові методи і способи для забезпечення повернення кредиту. Також, швидше за все, по сектору проблемних боржників пройде хвиля змін до договору застави, іпотеки, кредиту і т.д.», — прогнозує Штокалов.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути