chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні можуть ввести «домашнє ув'язнення» за нетяжкі злочини

18 січня 2013 о 12:41

Кабінет Міністрів схвалив законопроект про створення в Україні системи пробації. Вона дозволить засудженим, які вчинили нетяжкі злочини, відбувати покарання без позбавлення волі.

На думку експертів, через неготовність суспільства реалізація системи пробації буде корумпованою, пише «Коммерсант-Украина».

Законопроект про пробацію, розроблений Мін'юстом, був схвалений Кабміном 16 січня.

«Він повинен наблизити наше кримінальне законодавство до міжнародних стандартів, оскільки в країнах Євросоюзу пробація — давно прийнята норма», — повідомила глава прес-служби Мін'юсту Лія Ільченко.

Зокрема, пробація поширена в кримінальному праві США, Великобританії, Франції, ФРН і Японії. Згідно з цією нормою, засуджений не відбуває покарання в місцях позбавлення волі, а на встановлений судом випробувальний термін віддається під нагляд спеціальних органів.

Для нього можуть бути передбачені й додаткові обмеження, скажімо, заборона на відвідування деяких місць, наприклад розважальних закладів, а також на володіння зброєю та контакт з певними особами.

Як пояснив начальник департаменту кримінально-виконавчої інспекції Державної пенітенціарної служби Олег Янчук, норма про пробацію буде поширюватися на осіб, засуджених «за нетяжкі злочини або злочини середньої тяжкості, що передбачає позбавлення волі на строк до п'яти років».

«За такими засудженими буде здійснюватися щоденний нагляд. Якщо ж вони не виконають умови пробації, суд може переглянути рішення і взяти їх під варту»,- сказав він.

Видання зазначає, що зараз діє практика умовного покарання, яке також не передбачає перебування за ґратами. Рішення про це на підставі матеріалів справи приймає суд. Після впровадження системи пробації таке рішення буде прийматися на підставі інформації про підсудного, яку збиратимуть органи пробації, створені на базі кримінально-виконавчої інспекції.

Такі органи представлятимуть судам характеристику обвинувачених, оцінювати ризик повторного вчинення ними злочину і робити висновки про можливість виправлення без обмеження або позбавлення волі. На підставі цих даних суд буде приймати своє рішення.

Органи пробації також будуть займатися соціальною адаптацією колишніх ув'язнених і вести виховну роботу щодо осіб, які відбули покарання, або умовно засуджених. Для виконання цих завдань штат інспекції передбачається розширити з 3100 до 5100 співробітників в першу чергу за рахунок залучення соціальних працівників і психологів.

За інформацією видання, на введення системи пробації необхідно 133 млн грн, а на її роботу — ще 100 млн грн щорічно. Разом з тим експерти сумніваються в ефективності цього нововведення.

«У суспільстві повинні бути відповідні традиції та умови, тому я не думаю, що така система буде працювати у нас належним чином. Не виключено, що в ряді випадків рішення про засудження без позбавлення волі будуть виноситися на підставі особистих симпатій, або ж над в'язнями буде встановлений настільки жорсткий контроль на свободі, що вони зможуть позбутися від нього лише шляхом хабарів співробітникам», — сказав адвокат адвокатського об'єднання «Каленюк і партнери» Сергій Норпаронян.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути