chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра у Києві відбудеться українська прем'єра вистави «Вій»

23 січня 2013 о 15:13

Завтра, 24 січня, о 19:00 у київському Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відбудеться українська прем'єра відомого в Європі спектаклю Вій — спільного проекту театру ДАХ (Україна) і Театру Віді Лозанна (Theatre Vidy-Lausanne) (Лозанна, Швейцарія).

Нова постановка київського театру ДАХ була створена в Театрі ВіДі Лозанна — одній з головних театральних лабораторій Європи. У різний час у ньому ставили свої театральні експерименти такі режисери, як Пітер Брук, Роберт Уїлсон, Люк Бонді, Піна Бауш, Еймунтас Някрошюс.

У 2011 році керівник Театру Віді Лозанна Рене Гонзалес запросив режисера Владислава Троїцького і театр ДАХ створити проект Вій за мотивами твору Миколи Гоголя. Цей проект став останнім у житті і творчій діяльності Рене Гонсалеса, тому вистава є особливою подією для всієї команди, яка над нею працювала.

Прем'єра вистави відбулася в червні 2012 року в Швейцарії, а в грудні була представлена на гастролях у Парижі, в головному театрі Франції — Театрі де ля Віль.

За сюжетом, головні герої вистави — двоє швейцарців, які опиняються в українському селі. Влад Троїцький вибрав на ці ролі двох молодих акторів з Швейцарії. Герої прибули в Україну: один в надії знайти хоч якісь сліди своїх родичів, зниклих під час великого голоду 1933 р., інший, в пошуках авантюр, приїхав дізнатися про цю країну і зустріти справжніх відьом.

«Вій — це одна з найзагадковіших і найстрашніших повістей Гоголя. Ми переносимо події в сьогодення, де головні герої — двоє швейцарських студентів. Один з них — українець за походженням. Ці двоє ерудованих і освічених студентів сперечаються про сучасну філософію, але раптом опиняються в абсолютно чужому світі — світі, який перевертає їх цінності та світогляд. Це світ, в якому двері старої церкви приводять їх просто в пекло», — розповів про сюжет Влад Троїцький.

Музичний супровід вистави був створений усією трупою театру ДАХ.

Прем'єра вистави у Києві відбудеться за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути