chrome firefox opera safari iexplorer

Завтра у Києві відзначать 140-річчя автора Тризуба

11 січня 2013 о 16:23

12 січня 2013 року, о 14:00 у приміщенні Літературно-меморіального будинку-музею Тараса Шевченка відбудуться урочистості з нагоди 140-ї річниці від дня народження Василя Кричевського.

Проце повідомляє Історична правда.

Видатний художник, автор національного герба України «Тризуб», творець нового українського стилю в архітектурі, професор Василь Кричевський стояв біля витоків Будинку-музею Тараса Шевченка у Києві (нині — Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка).

Саме Кричевський ініціював обстеження колишнього помешкання І.Житницького, тимчасової оселі Тараса Шевченка 1846 р., керував реставраційними роботами, розробив художні проекти і працював над створенням експозиції першого музею Кобзаря.

Проект малого герба України, виконаний Василем Кричевським у 1918 році (istpravda.com.ua)

В день народження Василя Кричевського у приміщенні музею зберуться вчені, дослідники, митці, щоб ушанувати його пам'ять.

Серед запрошених — онук Василя Кричевського художник-кераміст Василь Лінде–Кричевський, завідувач відділом джерел з історії України ХІХ — початку ХХ ст. Інституту української археографії та джерелознавства ім.Грушевського Ігор Гирич, доктор історичних наук Сергій Білокінь, музеєзнавці Ігор Ліховий та Микола Біляшівський, керівник ансамблю «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко.

З нагоди ювілею Кричевського у будинку-музеї Шевченка відкривається виставка «Нарівні з добою», де можна побачити ескізи оформлення першої експозиції музею та фільму «Тарас Шевченко», виконані Кричевським, а також літературу про нього.

Нагадаємо, на днях у селищі Опішня (Зіньківський район Полтавської області) відкрили музей мистецької родини Кричевських, до якої належав відомий архітектор живописець і графік Василь Кричевський. Цю будівлю побудував сам Василь Кричевський.

Раніше вона мала назву «Опішнянський гончарний показовий пункт Полтавського губернського земства». Протягом 1902—1919 років митець жив в Опішному. Він залучав опішнянських гончарів до оздоблення проектованих ним будівель.

«Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути