chrome firefox opera safari iexplorer

Зі шкільних підручників з літератури зникли патріотичні повісті про козаків

21 січня 2013 о 09:05

Зі шкільної програми з української літератури для 5 класу зникли гостро-патріотичні твори «Джури козака Швайки» Володимира Рутківського і «Таємниця козацької шаблі» Зірки Мензатюк

Про це «Коментарям» повідомили в прес-службі нардепа від «Батьківщини», члена Національної спілки письменників України Олександра Бригинця.

«Особисто я бачу в цьому певну цензуру і змову проти української історії. Діти повинні читати історичні твори і виховуватися на патріотичних засадах», — заявив Бригинець.

«Восени на сайті Міносвіти і науки з’явився проект нової шкільної програми, в якому містилися зазначені твори. Однак незабаром ця ж програма, очевидно вже затверджена, з’явилася без зазначених гостро-патріотичних творів», — зазначив нардеп.

«Джури козака Швайки» — історична повість, а «Таємниця козацької шаблі» — повість про сучасних дітей, піднімає важливі морально-етичні проблеми.

«Дивує, що виключено саме ці твори, які виховують патріотизм, зацікавлюють українською історією. «Джури козака Швайки» — один із відомих та успішних творів сучасної літератури для дітей, лідер продажів, книга отримала багато нагород, у тому числі і шановану Шевченківську премію. «Таємниця козацької шаблі» — дуже популярний у дітей твір, успішно продається, за ним написано сценарій фільму», — пояснив член НСП.

У зв’язку з цим нардеп звернувся до глави МОН Дмитра Табачника з вимогою повернути до шкільної програми з української літератури зазначені патріотичні твори.

Розділи: Новини освіти

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути