chrome firefox opera safari iexplorer

Чорнобильська АЕС розсипається?

15 лютого 2013 о 15:13

У зоні відчуження обвалилась частина стіни та покрівлі машинного залу четвертого енергоблоку. Площа обвалу — майже 600 метрів квадратних, пише Високий замок. 

Голова парламентського підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Валерій Кальченко запевняє, що “нічого страшного не сталося”, радіаційний фон у нормі. Тим часом France Press повідомляє, що представники французьких компаній евакуювали 80 працівників, які працюють над будівництвом зовнішнього контуру нового саркофага над аварійним блоком ЧАЕС. Якщо обвалились панелі у машинній залі, немає гарантій, що найближчим часом не “посиплеться” саркофаг.

— Наразі не відомо, що стало причиною руйнування даху машинного відділення. Учасники робочої поїздки оглянули цю споруду і в багатьох виникли сумніви, що це могло статися через сніг. Однак це тільки перше враження, висновки мають зробити фахівці, які зараз працюють у складі спеціально створеної комісії, – каже голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, яка побувала на ЧАЕС за день після обвалу. Її колега по комітету Лілія Котеляк також сумнівається, що обвал міг статись лише через сніг — останні сильні снігопади були ще у січні. Та й що це за покрівля, якщо вона не витримує ваги снігу?

“Керівник ЧАЕС нам розповідав, щоб уникнути таких інцидентів у майбутньому, потрібно постійно над цим працювати. Тоді виникає питання, а що вони робили до цього? На утримання об’єктів ЧАЕС щомісяця йдуть величезні кошти — як українські, так і іноземні. То на що їх використовують? – каже Лілія Котеляк. – Нас насторожив ще один факт. Коли Ірина Сех запитала у керівника, скільки іноземних фахівців працюють на станції, він почав уникати відповіді. Хоча потім ми з’ясували, що на станції працювали понад вісімдесят французів. Чому він не захотів про це говорити — не зрозуміло”.

У тому, що обвал не спровокував підвищення рівня радіа-ції, нардепи теж не впевнені.

“Нас насторожило, що на станції працював лише один із багатьох встановлених тут дозиметрів – решта були вимкнені. Той один показував рівень радіації, який не перевищує допустимої норми. Керівництво станції запевнило нас, що радіаційний фон не підвищився. Можливо, нам треба було взяти в поїздку свої дозиметри, – каже Ірина Сех. – Очевидно, виконання Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему буде розглянуто на парламентських слуханнях – я вже зареєструвала відповідний проект постанови ВР. Також вимагатиму від керівництва ЧАЕС надати достовірну офіційну інформацію про тимчасове відсторонення від роботи на об’єкті іноземних спеціалістів після руйнування будівельних конструкцій даху машинного відділення, а також надати інформацію про висновки спеціальної комісії з вивчення причин руйнування”.

Розділи: Довкілля

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути