chrome firefox opera safari iexplorer

Ікону ровеньківських ювелірів номіновано в книгу рекордів Гіннеса

01 лютого 2013 о 09:33

Ювеліри ровеньківської підприємства «Агат» спільно з членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України — харків´янином Григорієм Гусаком виготовили ікону з клеймами «Спас в силах», яка номінована в книгу рекордів Гіннеса

Про це повідомляє «Вперед-Ровеньки»,  передають «Коментарі».

Ікона вже занесена до книги рекордів України. Тепер вона номінована в книгу рекордів Гіннеса, як єдина в світі. Ціну ікони визначать фахівці після експертизи.

Під час виготовлення ікони використана унікальна техніка гліптика (різьблення по напівдорогоцінному камінню). Складається витвір ювелірного і художнього мистецтва з центрального образу Господа Ісуса Христа і 14 сюжетних ікон — клейм. Центральний образ і сюжети клейм виготовлені з натурального каменю цитрину.

Спас в силах — центральне зображення в іконі. Христос, що сидить на престолі з книгою, зображений на тлі квадрата з витягнутими кінцями. Квадрат — це символ землі. По чотирьох кінцях квадрата можна знайти зображення ангела (людини), лева, тільця та орла. Поверх квадрата розташований овал — світ духовний. У ньому зображені ангели — сили небесні (звідси назва способу). Поверх овалу — ромб. Він — символ світу невидимого.

Ця ікона — справжній богословський трактат. В його основі — Одкровення Іоанна Богослова; образ показує Христа таким, яким Він явиться в кінці часів.

Навколо центральної ікони розташовані сюжетні ікони-клейма, що зображують сюжети з Євангелія.

Сама по собі ікона мініатюрна. Центральний образ — 70 мм на 45 мм. А тавро ще менше — 22 мм на 16 мм.

Унікальність твору в тому, що художнику вдалося в камені детально передати образи святих. Якщо дивитися під мікроскопом, то можна побачити навіть зіниці очей. Всі деталі ікони закріплені на срібній пластині, прикрашеній позолоченим литим орнаментом і інкрустованою вставками аметистів. Ікона вставлена в дерев´яний різьблений кіот ручної роботи, декорований в стилі українського бароко.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути