chrome firefox opera safari iexplorer

Кількість робочих місць в Україні почала швидко скорочуватися

28 лютого 2013 о 12:09

Загальна кількість робочих місць в Україні почала швидко скорочуватися. У Держстаті повідомили, що станом на кінець січня 2013 року було 10,2 млн робочих місць, що на 1,6% менше, ніж у грудні минулого року. При цьому січневе зниження кількості штатних працівників не можна пояснити сезонним чинником, оскільки в січні минулого року кількість робочих місць зросла на 1,9%. Чисельність штатних одиниць скорочується вже шість місяців поспіль — з серпня. Однак якщо восени ці темпи були невисокими, то з листопада вони стали прискорюватися. В цілому за 12 місяців кількість робочих місць вже знизилася на 3,8%, пише «Коммерсант-Украина».

Водночас багато працівників не було звільнено — їх перевели на режим неповного робочого дня. У січні загальна кількість штатних одиниць в еквіваленті повної зайнятості становила 9,7 млн, вперше за кілька років впавши нижче рівня 10 млн. На рік раніше загальна кількість робочих місць у країні становила 10,2 млн, а отже річне зниження склало 4,4%. При цьому тільки за минулий місяць кількість штатних одиниць в еквіваленті повної зайнятості скоротилася на 3,8%. Зниження було зафіксовано у всіх галузях: у промисловості — на 1,6%, у фінансовому секторі — на 1,8%, а в сільському господарстві — на 0,6%. На 5,1% зменшилася кількість робочих місць у будівництві, що цілком може бути сезонним явищем.

Найбільш істотний вплив на загальну ситуацію на ринку праці здійснив сектор операцій з нерухомістю. Кількість повних робочих місць у ньому в січні скоротилася більш ніж у п'ять разів — з 691,7 тис. до 134,4 тис.

Крім того, в січні істотно знизилася кількість повних робочих місць у сфері транспорту і зв'язку (-16,1%). Це пов'язано з різким зменшенням повних робочих місць у поштовій діяльності — з 175,2 тис. до 79,4 тис. Значне скорочення повних робочих місць спостерігається в медицині (-7,7%). Більш низькими виявилися темпи і в інших бюджетних секторах: держуправлінні (-0,7%) і освіті (-0,3%).

Серед позабюджетних секторів скорочення спостерігається в торгівлі (-5%), хоча показники роздробу найвищі серед інших сегментів економіки. За підсумками січня середньорічне зростання в галузі становило 14,2%.

У парламентській більшості сподіваються, що вирішити цю проблему дозволить реалізація затвердженої вчора урядом держпрограми активізації розвитку економіки.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути