chrome firefox opera safari iexplorer

Кожен вчитель і викладач в Україні недоотримує 3-5 тисяч гривень щомісяця

18 лютого 2013 о 10:59

Кожен вчитель і викладач в Україні недоотримує 3-5 тисяч гривень щомісяця, що в цілому становить 60 мільярдів на рік.

Це зумовлено невиконанням закону «Про освіту», пише у своїй статті для ZN.UA екс-міністр освіти Станіслав Ніколаєнко.

«Назріли зміни у ставленні суспільства і держави до вчителя, викладача, а також в оцінюванні їх діяльності. Те, що слід підвищити зарплату, зробити її справедливою, передбачити надання житла педагогам, — аксіома», — підкреслив Ніколаєнко.

При цьому він зазначив, що без диференціації оцінювання діяльності педагогів, стимулювання успішних, також не обійтися.

«Зараз багато нарікань з боку суспільства на діяльність окремих вчителів, а то і цілих колективів, а також з приводу поборів і хабарів. У зарплаті вчителя плата за якісну роботу повинна становити не менше половини або хоча б третину заробітку», — вважає Ніколаєнко.

За його словами, джерелами фінансування освіти сьогодні є, в основному, держбюджет та кошти батьків і студентів, а також незначна частка бізнесу.

«У вищій школі це співвідношення приблизно 65:34:1. Роль бізнесу у зміцненні матеріально-технічної бази освіти — мізерна. А тим часом у країнах Євросоюзу в структурі бюджетів університетів частка коштів бізнесу становить 15-25%», — відзначив Ніколаєнко.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути