chrome firefox opera safari iexplorer

Міські ради Волині засекретили генплани міст

04 лютого 2013 о 15:47

Генеральні плани більшості міст Волинської області на сьогодні є недоступними для простих громадян.

Такого висновку дійшли експерти Асоціації захисту прав молоді Волині за підсумками моніторингу доступності містобудівної документації, який проводився з липня по грудень 2012 року, повідомили IA ZIK у прес-службі асоціації.

Протягом цього часу громадські діячі скерували запити до 11 міських рад Волинської області із проханням надати доступ до містобудівної документації.

Результати моніторингу засвідчили, що матеріали генеральних планів міст Луцька та Устилуга є частково доступними, генплани решти дев’яти міст Волинської області, всупереч статті 12 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», є абсолютно закритими. Містобудівне та інформаційне законодавство зобов’язує органи місцевого самоврядування оприлюднити генеральні плани у мережі Інтернет на веб-сайтах міських рад. Однак, цих вимог дотримуються лише дві міські ради із 11 – міст Луцька та Володимир-Волинського.

«Основними причинами, що виключають можливість доступності до містобудівної документації є присвоєння всім частинам генплану обмежувальних грифів «таємно» та «ДСК», відсутність генпланів, відсутність технічних можливостей для копіювання карт, відсутність коштів у міської ради», – зазначили в Асоціації.

У зв’язку з порушеннями строків розгляду інформаційних запитів, ненаданням чи неповним наданням інформації про генплан міськими радами, юристи Асоціації неодноразово зверталися в прокуратуру. Проте, причин для реагування на недоступність містобудівної документації прокуратура не знайшла. До адміністративної відповідальності було притягнуто лише одну посадову особу.

Дана діяльність проводилась у рамках проекту «Через доступ до генпланів – до містобудування без корупції: мережа громадянської дії» за підтримки Програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду Відродження, який реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив разом із регіональними партнерами.

Нагадаємо, нещодавно голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко заявив, що норми Закону «Про доступ до публічної інформації» будуть вдосконалюватись для того, щоб генплани міст, рішення не лише сесій, а і постійних комісій рад були доступними для кожного мешканця міста.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути