chrome firefox opera safari iexplorer

Приймаємо креативні ідеї до відзначення 200-річчя Шевченка!

17 лютого 2013 о 13:57

Постать Генія України, Тараса Шевченка, ще не до кінця проаналізована та досліджена, а подекуди — занадто ідеологізована та канонізована.

Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» прагнув відійти від цих стереотипів та показати іншого, невідомого широкому загалу Шевченка – Шевченка-людину, Шевченка-художника, Шевченка-краєзнавця і дослідника…

З цією метою Фонд «Рідна країна» разом з Національною радіокомпанією України видали аудіовидання «Кобзар» Тараса Шевченка», де представлені твори, що увійшли до першого видання «Кобзаря» Шевченка 1840 року, у виконанні видатних українських митців різних епох.

Фонд також видав одну з перших біографій Кобзаря, написану його другом Михайлом Чалим, яка останній раз видавалася у 1882 році (книга «Життя і твори Тараса Шевченка»).

Серед важливих видань Фонду – факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року», яке містить малюнки та замальовки того, що довелося побачити і зафіксувати художнику Київської археографічної комісії Тарасу Шевченку під час його подорожей по містах і селах Київської і Полтавської губерній.

Днями ми презентуємо і перший (за хронологією) альбом Тараса Шевченка 1841—1843 рр. із науковим коментарем до нього відомого літературознавця, заступника директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Сергія Гальченка.

Плануємо також інші заходи – видання «Українського щорічника-2014», який повністю буде присвячено шевченківській тематиці, радіомарафони, конкурси тощо.

З огляду на те, що 200-річчя Шевченка – подія не лише всеукраїнського, а і світового масштабу, а також проаналізувавши заходи, які готує до цього ювілею влада, ми дійшли висновку про необхідність створення Громадського комітету з відзначення ювілею Тараса Шевченка.

Такий Громадський комітет, на відміну від офіційних, готовий прийняти до розгляду будь-яку пропозицію щодо відзначення ювілею та винести її на обговорення. Окрім того, будь-хто може долучитися до відзначення 200-річчя Шевченка, своїми силами організувавши у місті чи селі будь-яку просвітницьку чи мистецьку акцію. Ключова особливість – для цього не потрібні урядові рішення та бюджетні кошти, все відбуватиметься шляхом самоорганізації та самофінансування.

Серед ініціаторів створення громадського комітету:

  • Микола Томенко, громадський та політичний діяч, засновник Фонду «Рідна країна»
  • Віктор Набруско, президент Національної радіокомпанії України у 2000—2010 рр., секретар Національної спілки журналістів України
  • Віктор Баранов, Голова Національної спілки письменників України
  • Сергій Гальченко, директор Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ) у 2000—2005 рр., заступник директора Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України
  • Олександр Богуцький, директор-президент каналу «ICTV»
  • Микола Сом, відомий український поет, громадський діяч, член Спілки письменників України
  • Наталія Сумська, акторка та телеведуча, народна артистка України, лауреат Шевченківської премії (2008)
  • Анатолій Хостікоєв, актор театру і кіно, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1996)
  • Ігор Лоташевський, генеральний директор ТРК «Ера»

Запрошуємо Вас долучитися до відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка та запропонувати цікаві, оригінальні та креативні ідеї з пропагування цієї особистості та його творчості.

Надсилайте Ваші пропозиції на електронну скриньку taras.shevchenko2014@gmail.com

Найцікавіші ідеї будемо опубліковувати на сайті «Рідна країна» у розділі «Громадська думка», а найкращі пропозиції будуть винесені на голосування.

«Рідна країна»