chrome firefox opera safari iexplorer

Росію, Литву і Казахстан запросили долучитися до святкування 200-річчя Шевченка

18 лютого 2013 о 11:10

Міністр культури Леонід Новохатько наголосив, що Україна, Росія, Литва і Казахстан мають активніше від інших країн світу, де проживає українська громада, долучитися до підготовки святкування 200-річного ювілею Великого Кобзаря, оскільки важливі події в житті Тараса Шевченка пов’язані саме із цими країнами. Про це УННповідомили у прес-службі Кабінету міністрів України.

Міністр зазначив, що та увага, яку наразі вкрай необхідно звернути на всі об’єкти, які належать до матеріальної спадщини Великого Кобзаря, має бути націлена не тільки на українські пам'ятки, а й на ті, що знаходяться поза її межами.

«Через канали Міністерства закордонних справ, через діалог з українською діаспорою ми будемо піднімати питання стану об'єктів спадщини Шевченка, і в разі необхідності — наполягати на їхній реконструкції», — підкреслив він.

Також Леонід Новохатько повідомив, що напередодні відбулася його зустріч із спеціальним представником президента Російської Федерації з міжнародного співробітництва Михайлом Швидким, на якій, зокрема, йшлося про спільні дії України та Росії з підготовки ювілею Кобзаря. Міністр культури України акцентував увагу Михайла Швидкого на тому, що музей-квартира Тараса Шевченка у Санкт-Петербурзі знаходиться у незадовільному стані і має незначну кількість відвідувачів.

«Я звернувся до Михайла Єфимовича за його особистим сприянням у виправленні такої ситуації. Він обіцяв вирішити це питання із муніципальною владою Петербурга», — сказав Леонід Новохатько.

Він також підкреслив, що одним з головних завдань процесу підготовки до проведення ювілейних заходів є якомога ширше висвітлення у ЗМІ не лише цих заходів, а й всієї тематичної інформації, пов'язаної з непересічною постаттю ювіляра.

«Тобто, ми маємо зосередитися на просвітницькій та агітаційній діяльності», — сказав Леонід Новохатько.

Він додав, що запропонований Міністерством освіти проект безкоштовних екскурсій школярів зі всієї України Шевченківськими місцями може бути включений до плану заходів.

Розділи: Суспільство