chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні у Львові відкриється виставка гуцульських ікон на склі

15 лютого 2013 о 09:13

Відомий колекціонер Іван Гречко передає для музейної експозиції УКУ перші 50 експонатів із приватної колекції покутських та гуцульських ікон на склі.

15 лютого о 15:20 в Українському католицькому університеті (філософсько-богословськоий факультет, вул. Хуторівка, 35а) відбудеться відкриття виставки.

Подаровані ікони стануть першим дарунком для майбутнього музею Українського католицького університету.

Як розповів Іван Гречко, його мрією було, щоб колекція була представлена цілісно і опинилася у добрих руках. Він уже багато років вів переговори з львівськими музеями та, врешті, прийняв рішення на користь УКУ.

«Я вдячний Українському католицькому університетові за його запрошення та пропозицію, і з радістю віддаю зібрані ікони до його музею. Бо знаю, що ці експонати відкриють для багатьох нашу культуру. Найкраще, якщо ікони будуть у нашій церковній інституції, тут завжди життя динамічне, тому на них завжди буде духовна потреба», – пояснює свій вибір колекціонер. На його думку, подаровані ікони гармонійно доповнять покликання Університету.

В українських іконах на склі, за словами колекціонера, присутня первісна, необроблена народна культура. Багато ікон були знищені або ж просто побиті за часів радянської окупації, тому лише завдяки захопленню Івана Гречка стільки унікальних експонатів вдалося зберегти. Зараз це найбільша колекція українських ікон на склі середини 19 – початку 20 ст.

Гуцульські та покутські ікони, мальовані на склі, Іван Гречко збирав майже все життя. Гуцул родом з м. Надвірної хотів створити у Львові куточок рідного краю, бо йому «бракувало гуцульської стихії в хаті». Він жодного разу не був у відпустці, бо найбільше його цікавили гори, розмови з людьми. Працюючи інженером, куди б він не їхав у відрядження, завжди привозив до своєї колекції новий експонат.

Вже згодом, після кожного виїзду у гори на вихідні, його дім наповнювався новими експонатами: «Я їхав у маленькі села і шукав ці унікальні скарби, які зникали на очах. Найчастіше люди з радістю віддавали мені вживані ікони, бо не бачили у них ніякої цінності. Гроші за ікони не брали, бо вважали, що за освячене платити недобре. Найчастіше взамін просили сучасні образи, які я привозив зі Львова», – пригадує Іван Гречко.

Незабаром Іван Гречко також планує передати для музею церковні стародруки, свічники-трійці, «колядницькі» хрести, документи історії УГКЦ, народний одяг Гуцульщини та Покуття, власні нотатки, які він робив протягом усього життя, збираючи унікальну колекцію.

Додамо, що виставка стане першим кроком до створення в Українському католицькому університеті музею мистецьких колекцій сакрального, класичного та сучасного мистецтва. Такого роду мистецькі експозиції діють у багатьох університетах світу.

Довідка

Іван Гречко народився 19.02.1929 р. в м. Надвірна. Батько і старший брат загинули в українській «партизанці». Мама і сестра арештовані і заслані до сибірських таборів. Іван Гречко чудом втікає з Надвірної, переховується і, змінивши анкетні дані, добирається у 1954 р. до Львова. Тут вчиться в Політехнічному і Лісотехнічному інститутах. Знайомиться і спілкується з Р. Сельським, Ф. Колессою, С. Щуратом, С. Караффою-Корбут, Ю. Редьком, К. Звіринським, В. Вітруком.

У 1955 р. привозить від родини з с. Микуличин свої перші образи на склі. З того часу стає завзятим колекціонером цього унікального виду народного мистецтва Покуття, Буковини та Гуцульщини. Час формування збірки І. Гречка (50-80-і рр.) припадає на період цькування всього «занадто» українського і таврування всього приватного (в т.ч. і колекціонування).

Вперше твори з колекції І. Гречка були залучені до спільної виставки, організованої В. Свєнціцькою в Музеї українського мистецтва (тепер НМЛ ім. А. Шептицького) у 1988 р.

З 1987 р. Іван Гречко – співзасновник та член редакції підпільного самвидавного альманаху «Євшан-зілля».
1990 р. – участь у Європейському конгресі католиків у Західному Берліні.
1991р. – ініціатор, співзасновник і голова Клубу української греко-католицької інтелігенції. Співорганізатор оргкомітету з повернення на Батьківщину голови УГКЦ кардинала М.-І. Любачівського.

У збірці Івана Гречка є близько 100 ікон на склі, народна різьба та скульптура, народний одяг Гуцульщини та Покуття, церковні стародруки та предмети літургійного вжитку, документи з історії УГКЦ.

За матеріалами прес-служби УКУ

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути