chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні в українському прокаті стартує довгоочікуваний фільм «Хічкок»

21 лютого 2013 о 12:14

За спиною кожного успішного чоловіка стоїть розумна жінка. Підтвердження цих слів Коко Шанель кожен із нас зустрічав неодноразово — у житті, в історії, в книгах... Нова картина Саші Джервасі «Хічкок» у цьому контексті звучить особливо виразно, цю теорему по відношенню до своєї дружини Альми у муках і терзаннях доводить сам Альфред Хічкок. Генію, якому аплодували мільйони і який протягом своєї кар’єри неабияк збагатив Голлівуд, це зізнання далося нелегко.

Зрозуміти свою душу і душі своїх героїв — таке завдання перед паном Альфредом поставив режисер байопика «Хічкок». Для досвідченого Ентоні Хопкінса, в професійному активі якого — сам серійний убивця–каннібал Ганнібал Лектор («Мовчання ягнят», «Ганнібал», «Червоний дракон»), це завдання навряд чи видалося занадто складним. Але додатковою перешкодою — а може, й головною — на шляху до цього образу стала любовна складова сюжету. Адже режисерові, який, за логікою, мав знати самого себе як облупленого, у фіналі доводиться визнати, що за самого себе, свій успіх і свої досягнення він має дякувати дружині Альмі (Хелен Міррен)...

Події фільму розгортаються у 1959 році. Успішному Альфреду Хічкоку, який воліє, щоб його називали просто Хічем, шістдесят. Один не надто чемний папараці запитав його, а чи не краще завершити кар’єру просто зараз, на піку слави? «Я що, такий старий?» — запитує Хiч у дружини. «Ти справжня реліквія», — дипломатично відповідає вона. Аби довести собі і всім, що пороху в порохівницях ще предостатньо, Хіч оголошує про початок зйомок фільму «Психо». Кінокомпанія до цієї ідеї ставиться не надто прихильно, тому він вирішує знімати за свої гроші й закладає власний будинок. Хіч, підбадьорений дружиною, демон­струє фантастичні здібності стратега: він не лише збирає прекрасну команду, а й дає завдання помічникам викупити всі примірники «Психо» із книгарень, щоб про фінал цієї жахливої історії глядачі могли дізнатися тільки у кінотеатрах. Він повністю захоплений роботою, але починає помічати, що дружина не належить йому цілком і повністю — замість того, щоб забезпечувати комфортне життя, вона кудись їздить, пише якийсь сценарій зі своїм товаришем, бо їй, виявляється, також потрібне самоствердження... Хіча це просто вибиває із колії — він дійшов до того, що збирає у ванні пісок, аби продемонструвати його дружині як доказ її нечесності... Але врешті–решт, коли картина провалюється на обговоренні художньої ради, саме Альма бере справу у свої руки і ставить у цій історії переконливий, тріумфальний знак оклику. Перебувати в тіні слави свого чоловіка — їй до цього не звикати. Ось тільки цього разу Альфреду доведеться вивести свою Альму перед телекамери і освідчитися їй у коханні.

...Картина завершується бажанням Хічкока знайти новий матеріал для нового фільму. І коли він клопочеться з цього приводу — на задньому плані глядач бачить його вірну Альму. Вона накриває на стіл. І хто тепер скаже, що у світі кінематографа цей цілком буденний процес важить менше, ніж мозкові й емоційні атаки геніїв режисури...

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути