chrome firefox opera safari iexplorer

У Черкасах хочуть запровадити «комендантську годину»

12 лютого 2013 о 10:53

Депутати Черкаської міської ради збираються запровадити своєрідну комендантську годину для підлітків. Влада міста хоче обмежити їм перебування вночі у громадських місцях без супроводу батьків. Таким чином сповідаються «убезпечити» місцевих юнаків та дівчат від «злочинної діяльності, вживання алкоголю і тютюну». При цьому фахівці та місцеві депутати ніяк не дійдуть згоди – з якого саме віку запроваджувати обмеження. А самі черкаські підлітки переконують, що комендантська година їх не зупинить.

Від листопада до березня після 22-ої години, а від квітня до жовтня після 23-ї неповнолітнім заборонять з’являтися на вулиці, у розважальних закладах чи будь-яких громадських місцях без батьків або осіб, що їх замінюють з дозволу батьків. У разі порушення часових меж на батьків підлітків чекають адміністративні покарання, зокрема штрафи.

Щоправда у мерії поки що ніяк не вирішать, які вікові обмеження запроваджувати: до 16 чи 18 років. Нині у проекті рішення прописаний вік до «18 років». Однак чимало депутатів та й міський голова Сергій Одарич наполягають на доцільності його зменшення до «16 років».

Після 23.00 мені важко уявити, чим треба займатися на вулицях міста дітям. У цей час треба спати, а не сидіти по комп’ютерних клубах
Сергій Одарич.

«Я не бачу жодної дискримінації в тому, що після 23.00 години дитина віком до 16 років не може перебувати без дорослих у громадських місцях. Після 23.00 мені важко уявити, чим треба займатися на вулицях міста дітям. У цей час треба спати, а не сидіти по комп’ютерних клубах», – зауважує Одарич.

Дитяча злочинність зашкалює?

Черкаський керманич переконаний, що таке обмеження знизить рівень дитячої злочинності, який останніми роками «зашкалює і сягає понад 30% від загальної кількості». Втім, за статистикою УМВС України у Черкаській області щодо стану злочинності серед дітей, за увесь 2012 рік у Черкасах скоєно 45 злочинів за участю неповнолітніх. Причому найбільше злочинів вчинили особи віком від 15 до 17 років у вечірній та нічний час.

Водночас обласний дитячий лікар-нарколог Ніна Карась переконана: зменшувати вікові обмеження не варто насамперед через індивідуальні особливості психічного розвитку сучасних дітей.

Дуже багато дітей, з якими я спілкуюся у школах, мають ознаки інфантильності
Ніна Карась

«Дуже багато дітей, з якими я спілкуюся у школах, мають ознаки інфантильності. От, наприклад, дитині 18 років, а її психічний розвиток на 16 років – тобто сила волі, відповідальність, орієнтування в складних ситуаціях. Є багато таких дітей, які в силу якихось причин не можуть правильно себе поводити. Тому ми не можемо сказати: дитині 16 років – вона може гуляти. Я наголошую на рівні інфантильності й саме це спонукає до того, щоб обмеження було до 18 років», – пояснює Ніна Карась.

«Якщо діти захочуть ходити вулицею після 22.00 чи 23.00 години, то їх ніщо не зупинить»

Тим часом підлітки, опитані Радіо Свобода, не бачать різниці між віковими обмеженнями. По суті, кажуть вони, байдуже, з якого віку депутати заборонять їм пересуватися вулицею у нічний час. Інша справа – доцільність ухвалення такого рішення:

– Таке обмеження суттєво не впливає на моє життя. Я особливо не ходжу після 22.00 вулицями нашого міста. Намагаюся сидіти вдома: можу дивитися телевізор, грати в комп’ютерні ігри.

– Запровадження «комендантської години», з одного боку, обмежить дії дітей, які порушують дисципліну і можуть наражати інших людей на небезпеку. З іншого боку, це не дуже правильне рішення, адже є різні ситуації, коли кудись не встигаєш ввечері, щось нехороше відбувається, а комендантська година заборонить пересуватися після 22-ої години.

– Я вважаю, що для деяких людей це, так би мовити, надокучливе питання, яке повністю обмежує їхні права. Не думаю, що це раціональний спосіб вирішення проблеми. Хоча батькам треба краще дивитися за своїми дітьми, які часто собі багато чого дозволяють.

– Як на мене, ці обмеження недоречні. Якщо діти захочуть ходити вулицею після 22.00 чи 23.00 години, то їх ніщо не зупинить.

– Моє ставлення до «комендантської години» взагалі-то позитивне. Такі заходи зможуть зменшити кількість підліткової злочинності і саме нападів на підлітків. Батькам теж буде вигідно: вони будуть спокійні, що їхні діти вдома і з ними нічого не трапиться.

Рішення про «комендантську годину» депутати ухвалюватимуть незабаром. Поки що фахівці наголошують на його недосконалості: немає жодних уточнень щодо випускного вечора чи самостійного повернення дитини пізно увечері,наприклад, зі спортивних зборів. Депутати передбачають, що найжвавіше обговорення та внесення коректив відбудеться безпосередньо під час сесії. Якщо ж більшість таки підтримає рішення, відповідні обмеження набудуть чинності з 1 квітня цього року.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути