chrome firefox opera safari iexplorer

У Донецьку підтримують ідею створення музею Джона Юза

20 лютого 2013 о 13:12

Донеччани підтримують ідею створення музею Джона Юза (Х'юза) у Донецьку, що передбачено проектом постанови про відзначення у 2014 році 200-річчя з дня його народження.

Про це йдеться у листі громади Донецька, який надійшов ініціаторам проекту народним депутатам Олександру Бригинцю та Миколі Томенку, повідомляє прес-служба Бригинця.

«Ознайомившись з вашою ініціативою щодо активації залучення східних регіонів України до процесів євроінтеграції, заявляємо про цілковиту підтримку. А також маємо свій погляд і сукупність ідей щодо реалізації плану зі створення музею Дж. Юза», — процитували лист у прес-службі.

Як стало відомо зі звернення громади, Донецький національний технічний університет багато років досліджує історію Донецька та біографію його засновника Джона Юза (Х'юза). Громадська організація «Фонд підтримки прогресивних реформ» при ДонНТУ провела велику дослідницьку роботу, результатами якої стали встановлення пам’ятника Джону Юзу у Донецьку та вихід у світ 2000 року науково-публіцистичного видання «Юз і Юзівка». Нині до друку підготовлено друге видання цієї книжки і ведеться пошук фінансування.

На переконання Бригинця, вихід такої книжки має стати одним з важливих елементів відзначення 200-річчя від дня народження Юза, яке ініційовано провести на загальнонаціональному рівні. Він закликав донецьких меценатів, бізнесменів та міську владу підтримати його та донеччан у прагненні популяризувати історію Донецька.

Джон Джеймс Юз (Х’юз) у 1869 році став засновником першого металургійного заводу кам'яновугільного, залізного й рейкового виробництва на території України. Завод працював за повним металургійним циклом, тут вперше в Російській Імперії було запущено 8 коксових печей, освоєне гаряче дуття. Навколо промислових об'єктів виросло місто, яке до 1923 року носило ім'я Юзівка, згодом було перейменовано у Сталіно, а вже потім отримало назву Донецьк. У 1913 році в Юзівці вироблялось 74% заліза Російської імперії. Сьогодні Донецьк є найбільшим індустріальним центром України.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути