chrome firefox opera safari iexplorer

У Софії Київській презентують альбом, який уперше показує унікальну колекцію ікон

22 лютого 2013 о 11:34

28 лютого у Домі митрополита Національного заповідника «Софія Київська» буде представлено книжку-альбом «Музей волинської ікони».

Вперше в Україні видано альбом, який відображає зібрання унікальних волинських ікон, які стали окрасою західноєвропейського мистецтва доби Середньовіччя. Серед них — і перлина колекції, Холмська чудотворна ікона Богородиці XI століття, повідомляє «День».

Музей Волинської ікони було створено двадцять років тому. Його завідувачка — Тетяна Єлисєєва — була учасницею перших експедицій академіка Павла Жолтовського, завдяки яким наприкінці 70-х — початку 80-х років минулого століття із закритих і знятих з реєстрації волинських храмів було порятовано воістину неоціненні пам’ятки сакрального мистецтва. Завдяки експедиціям для науки було збережено й волинську школу іконопису, яка має свої регіональні особливості. На основі скарбів, відшуканих експедиціями Жолтовського, й було сформовано експозицію Музею волинської ікони.

Створені на території Волині, де тісно переплелися православ’я та католицизм, ікони увібрали в себе світову іконографічну практику, кращі європейські технології. Тепер, проходячи залами музею, диву даєшся, що такі скарби висіли колись у звичайних сільських волинських церквах... І доля їх могла б бути драматичною, якби не музей. У ньому бувають президенти різних країн, митрополити й патріархи, посли держав, паломники з різних куточків світу. Це чи не єдиний музей у світі, куди до Холмської чудотворної ікони Богоматері хресними ходами приходять вірні різних патріархатів.

Книжу-альбом видано в Києві у видавничому домі «АДЕФ Україна» на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга».

Видання знайомить із унікальними волинськими іконами, які складають скарбницю духовної спадщини Волині, є неоціненним надбанням українського народу, джерелом світлої радості й духовного удосконалення. Чи не вперше в подібних виданнях названо й реставраторів, які дають друге життя унікальним пам’яткам нашої культури. Чимало з них, зокрема Холмський чудотворний образ Богородиці, повернув до життя заслужений працівник культури України, «Людина року-2009», за версією газети «День», Анатолій Квасюк. Книжку видано на високому поліграфічному рівні, вона містить науково-пізнавальну інформацію про кожен представлений твір.

Як поважну гостю представлення книжки-альбому, колективи Музею волинської ікони та Волинського обласного краєзнавчого музею запрошують і Ларису Івшину, головного редактора газети «День», адже наше видання неодноразово писало про знахідки та здобутки волинських музейників.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути