chrome firefox opera safari iexplorer

Українська Гельсінська спілка презентувала доповідь про права людини в Україні

28 лютого 2013 о 13:13

Учора Українська Гельсінська спілка оприлюднила щорічну доповідь «Права людини в Україні–2012». За словами правозахисників, загальні результати невтішні: в більшості випадків в Україні права людини є незахищеними.

«Найбільша проблема на сьогодні — це діяльність прокурорів. Прокуратура не здатна розслідувати злочини, скоєні державною владою. Вона діє зовсім не в інтересах пересічних громадян. Часом здається, що перед нею поставлені зов­сім інші завдання — не захист громадських прав, а навпаки, їх засудження», — каже виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко.

Правозахисники відзначають, що покращення в галузі відстоювання прав людини можна помітити лише у сфері Кримінально–процесуального кодексу, який, попри численні недоліки, виявився набагато кращим та ефективнішим, ніж колишній. Проте питання щодо якості роботи держ­обвинувачення і правоохоронців залишається відкритим.

За словами експертів, прокуратура налаштована категорично проти реформ у своїй царині. Як каже пан Бущенко, «прокурори в нас помітні лише в політичних і бізнесових сутичках, і вони вже наперед знають, яку сторону захищатимуть».

Не оминули й найболючіше питання — це суди, які не мають довіри у громадян України. За дослідженнями авторів доповіді, у 2012 році судова система залишалася повністю залежною від владних структур, адже контроль над судами є ключовою умовою збереження влади. Жодна рекомендація з–за кордону щодо судової реформи не була виконана. Нагадаємо, саме через ангажованість судів в України виникають найбільші проблеми у співпраці з Євросоюзом.

За даними, які надав Євген Захаров, голова правління УГСПЛ, податкова, медична, пенсійна та адміністративна реформи в Україні спрямовані на зменшення дефіциту бюджету за рахунок коштів населення; вони повністю ігнорують права людини. «Не заперечую, що з боку влади були зроблені й певні позитивні кроки, але їх відсоток порівняно з тим, що було проігноровано і втрачено, просто мінімальний», — каже правозахисник. Наслідком цього стає зростання бідності та соціальної нерівності на тлі шаленого збільшення рівня корупції й розкрадання бюджетних коштів. Як заявляють представники ­УГСПЛ, поряд із цим показова боротьба з корупцією у вигляді вибіркових кримінальних переслідувань насправді тільки підсилює її.

На думку експертів УГС ПЛ, найяскравішим у 2012 році прикладом порушення прав людини стало ухвалення закону про засади державної мовної політики, який було підписано Президентом попри масові протести, а також закон про здійснення закупівель, що виводить державні підприємства ­з–під обов’язкової дії тендерних процедур. Великою і небезпечною помилкою з боку влади називають також закон про будівництво двох енергоблоків на Хмельницькій АЕС, внесений Кабміном і ухвалений парламентом всупереч застереженням десятків громадських слухань у населених пунктах у 30–кілометровій зоні довкола ХАЕС.

Відчутний негатив щодо прав людини присутній і в питаннях щодо свободи слова та мирних зібрань. За словами Євгена Захарова, «у порівнянні з минулими роками, у 2012 році ситуація в цих галузях відчутно погіршилась».

«Найбільша проблема українців полягає в тому, що ми самі дозволяємо так із собою поводитись, терпимо утиски, несправедливі ситуації, змовчуємо там, де не варто цього робити, живемо за принципом «моя хата скраю». Допоки спо­стерігатиметься така ситуація, доти ми житимемо за правилами можновладців», — резюмує Євген Захаров.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути