chrome firefox opera safari iexplorer

Українське радіо опинилося під загрозою знищення

08 лютого 2013 о 14:33

До Комітету з питань свободи слова та інформації за кілька днів надійшли сотні звернень, листів та дзвінків від громадян з різних куточків України, які обурені відключенням українського радіо у трьох форматах – УР-1, «Промінь» і УР-3.

«За незалежність України, в найбідніші соціально-економічні часи не було ситуації, коли би майже третина мовлення Національної радіокомпанії України була вимкнена», – заявив сьогодні під час брифінгу Голова цього Комітету Микола Томенко.

Він повідомив, що причини такого відключення полягають у тому, що всупереч обіцяному фінансуванню на 2013 рік, 4 лютого Держкомтелерадіо внесло зміни до кошторису, згідно з якими фінансування на трансляцію радіопрограм трьох названих мовників зменшилось більш ніж у 7 разів у порівнянні з минулим роком.

Виходячи з цього, Національна радіокомпанія України змушена була відключити 5 лютого частину передавачів на середніх, ультракоротких та FM-хвилях, залишивши працюючими лише 36 передавачів.

«Враховуючи те, що за останні роки Нацрада з питань телебачення і радіомовлення практично не давала нових FM-частот Національній радіокомпанії, у мене складається враження, що реалізовується план знищення українського радіо як єдиного українського мовника», – зазначив Микола Томенко.

Він нагадав, що на українському радіо – 100-відсоткове мовлення українською мовою і це єдиний мовник, який ефірний час повністю присвячує національній освіті, історії і культурі.

«Я як представник опозиції, звичайно, не дуже задоволений, як на цьому радіо висвітлюється діяльність опозиційних сил, але як голова профільного парламентського Комітету та як громадянин робитиму все, щоб захистити від знищення українське радіо», – зазначив Микола Томенко.

Він закликав владу зупинити відключення українського радіо і забезпечити конституційні права громадян на отримання інформації.

За словами Миколи Томенка, якщо до понеділка не буде профінансована трансляція українського радіо у повному обсязі і не зупиниться відключення радіостанцій, то Комітет з питань свободи слова та інформації збереться на екстрене засідання, щоб розглянути та вплинути на цю ситуацію.

Як відомо, на сьогодні, за даними TNS-Україна, в аудиторії віком від 35-75 років на кінець 2012 року українське радіо мало рейтинг 18%. «Це найвищий рейтинг з усіх радіостанцій України. Тому проект знищення українського радіо не пройде в Україні», – підсумував Микола Томенко.

Розділи: Суспільство