chrome firefox opera safari iexplorer

Український фільм позмагається за ногороди у Португалії

21 лютого 2013 о 12:36

На 33-му міжнародному кінофестивалі Fantasporto Португалії відбудеться світова прем'єра фільму українського режисера Ігоря Подольчака Delirium. Цей фільм ще до офіційної прем'єри встиг набути статусу культової стрічки у середовищі вітчизняних кіноманів. У минулому році було проведено два закритих попередніх покази Delirium в Києві та Львові для журналістів і кінокритиків, після чого фільм Подольчака увійшов до рейтингу «Топ-10 українських фільмів 2012 року».

Наприкінці лютого Delirium буде представлено світовому глядачеві на щорічному фестивалі фантастичного кіно у місті Порту в конкурсній програмі «Тиждень режисерів», де «сусідами» Ігоря Подольчака за конкурсом будуть такі корифеї як Такасі Міїке і Кім-Кі-Дук.

Fantasporto — незвичайний кінофестиваль. Щороку зі всього світу на нього приїжджають фанати дивного і незвичайного кіно, яке за сформованою на першому фестивалі в 1981 році традицією продовжують називати «фантастичним», але при цьому трактують це поняття дуже широко. Достатньо зазначити, що свого часу на Fantasporto були представлені такі фільми як «Дзеркало» Тарковського, «Сканери» Кроненберга, «Лабіринт фавна» Гільєрмо дель Торо, «Куб» Вінченцо Наталі і «Сука-любов» Інарріту, а в категорії «Найкращий режисер» нагороди отримували Ларс фон Трієр, Педро Альмодовар і Денні Бойл.

Фільм Ігоря Подольчака ідеально вписується у фестивальну ідею «дивного кіно». У Delirium є і детективна інтрига, і лабіринти загадкового будинку, і таємничі смерті, і граничні стани свідомості.

Попередній фільм Подольчака «Las Meninas» свого часу також не був обділений увагою міжнародних кінофестивалів — його світова прем'єра відбулася на Роттердамському кінофестивалі у конкурсній програмі, а в наступний період фільм взяв участь у 23 фестивалях, у тому числі і в офіційній програмі Московського кінофестивалю. Після тріумфальної ходи міжнародними фестивалями Ігор Подольчак був названий зарубіжною критикою «відкриттям сучасного європейського кінематографа», а в рейтингу «Підсумки українського кінопроцесу — 2011», проведеному Бюро української киножурналистики і Національним союзом кінематографістів України фільм «Las Meninas» увійшов до двадцятки «Найкращі вітчизняні фільми 1992 — 2011 років».

Можна бути впевненим у тому, що після світової прем'єри нового фільму Подольчака на Fantasporto, Delirium не менш активно, ніж попередній фільм режисера, почне свою «одіссею» по іншим кінофестивалям, тим самим інтегруючи сучасне українське кіно у світовий культурний процес.

33-й міжнародний кінофестиваль Fantasporto пройде у місті Порту з 25 березня — 10 березня 2013 року.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути