chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знімають художній фільм за віршем Шевченка

27 лютого 2013 о 09:12

Режисер Михайло Іллєнко розпочав зйомки своєї чергової стрічки за мотивами поезії Тараса Шевченка «У тієї Катерини хата на помості».

У вірші 66 рядочків, а сюжету вистачило на повнометражне кіно, яке має вийти на великі екрани України навесні наступного року – саме до 200-річчя від дня народження Кобзаря, ідеться в сюжеті ТСН. 19:30. На перший знімальний день до Музею Пирогова з'їхалися 60 костюмованих акторів.

Тут були і сніжинка, і олень, і львівська монахиня, а ще козаки, клоуни, священики, військові, мандрівні музиканти тощо. Режисер хоче зняти фільм про жінку, яка пообіцяла свою прихильність тому, хто визволить із турецької неволі її брата. Як виявилося згодом, не брата, а коханого. За цю брехню шевченківській Катерині відрубали голову. Зняти фільм за мотивами цього вірша Іллєнко планував більше десятка років.

«Вірш такий концентрований – він підштовхував, щоб трошки розповісти про героїв», — пояснив Іллєнко. Головну героїню грає дочка режисера Іванка. Вона й відкрила ТСН секрет: у фільмі Катерина не помре від шаблі ревнивого козака. Натомість доживе до старості та народить доньку. Дія ж стрічки триватиме 400 років аж до наших часів.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути