chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знімають першу документалку про Ольгу Кобилянську

27 лютого 2013 о 15:01

Про буковинку Ольгу Кобилянську знімають перший документальний фільм. Його покажуть до 150-річного ювілею письменниці цього року.

Над фільмом працює автор і ведуча, чернівчанка Наталка Сопіт у рамках серіалу документальних фільмів «Гра долі», який показують на 5 каналі. Знімають та продюсують стрічку на студії «Віател».

«Ми шукали хроніку, ігрові фільми передивлялися, фотографії, які можна було використати. Відзняли музеї письменниці у Чернівцях та Димці, — розказує Галина Криворчук, директор студії „Віател“ та со-продюсер стрічки. — Про Ольгу Кобилянського немає жодного документального фільму. Було знято кілька ігрових фільмів. Біографічний — 1954-го року у Москві. Дві стрічки за твором „Мелінхолійний вальс“ у 90-ті роки. А ще серіал „Цариця“ на 20-ть тридцятихвилинних епізодів».

«Чимало літературознавців вивчало її біографію та творчість. Користувалися переважно цим. Але для широкої публіки буде багато відкриттів про письменницю. Приміром, у 70 років вона стала справжньою фанаткою німого кіно. Тоді, у 30-х роках вона жила в Чернівцях у сім'ї племінниці свого чоловіка і не пропустила жодної кіноновинки. Ходила зі своїми подругами і сама за них платила,» — додає Галина Криворчук.

«У той час вона мріяла щоб по її твору „У неділю рано зілля копала“ зняли фільм. Писала листи на німецьку кіностудію. Описувала як і що можна було б зняти».

Документальну стрічку про Кобилянську знімали за кошти спонсорів. Зараз фільм знаходиться на стадії монтажу. Проте на завершення не вистачає 50 000 гривень.

У листопаді повнометражний фільм хочуть презентувати в Києві та Чернівцях. А протягом місяця на телебаченні покажуть 5 п'ятнадцятихвилинних серій.
Джерело: <a href="http://gazeta.ua/articles/culture/_u-70-rokiv-kobilyanska-stala-fanatkoyu-nimogo-kino-pro-pismennicyu-znimayut-pers/484627">Gazeta.ua</a>

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути