chrome firefox opera safari iexplorer

Видавці Великої української енциклопедії візьмуть все найкраще з «Вікіпедії»

17 лютого 2013 о 18:01

Видавці Великої української енциклопедії (ВУЕ) будуть в першу чергу готувати електронну версію енциклопедії і збираються співпрацювати з українською «Вікіпедією».

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, який очолює державне спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» ім. Н.П. Бажана".

«Чому і на якій підставі, люди, які критикують нас, вирішили, що буде лише паперова версія, якою, як висловився один емоційний професор, можна тільки розтоплювати каміни і печі? Не можу відповісти на це питання. Ми будемо готувати насамперед електронну версію енциклопедії. Що тут суперечить світовим тенденціям?» — підкреслив Шаповал. 

Він повідомив, що незабаром видавництво запустить сайт, на якому збирається викласти в Мережу і інші енциклопедичні видання, які з'явилися під егідою видавництва імені Бажана.

Крім того, за словами Шаповала, творці ВУЕ вже вступили в переговори з представниками української «Вікіпедії». 

«І хочемо взяти все найкраще, що є у „Вікіпедії“. Це „швидка“ енциклопедія, чим вона і зручна людям; ми не будемо конкурувати (як не конкурують, скажімо, Американника і „Вікіпедія“), тому що у нас інші завдання і трохи інший жанр. Але напрацюваннями української „Вікіпедії“, з дозволу її творців, ми будемо користуватися», — пояснив учений, додавши, що тут має бути присутнім і обмін досвіду технологіями, і обмін ресурсами. 

Втім, на відміну від онлайн енциклопедії, творці ВУЕ націлені на інший, більш структурований і науковий підхід до написання статей. 

«Ми хочемо представити весь проект до деталей, а вже потім його реалізовувати. Зокрема, працюємо над словником (з наголосом на першому складі), в якому буде систематизація знань, наші уявлення про людське знання, перелік тих статей, які будуть написані», — розповів Шаповал. 

Крім того, у Великій українській енциклопедії статті, на відміну від «Вікіпедії», будуть авторизовані класичним чином.

«Якщо ви пишете, припустимо, про якогось монарха або про знаменитий бій, матеріал буде підписано. Ми будемо замовляти вам цю статтю, всі будуть точно знати, що її написав фахівець, професіонал», — резюмував історик.

Нагадаємо, старт реалізації широкомасштабного проекту по виданню протягом 2013—2020 років Великої української енциклопедії дав президент Віктор Янукович своїм указом від 2 січня. Реалізовувати його при активній участі НАН України і Держкомтелерадіо буде Державне підприємство «Всеукраїнське державне спеціалізоване видавництво „Українська енциклопедія“ ім. Н.П. Бажана».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути