chrome firefox opera safari iexplorer

Google вшанував автора легендарного мультфільму про українських козаків

07 березня 2013 о 09:06

Сьогодні, 7 березня, український Google присвятив свій Doodle українському режисеру-аніматору Володимиру Дахну, який відомий, в першу чергу, як автор серії мультфільмів Як козаки ...

Як повідомляє Корреспондент.biz , один з найвідоміших режисерів української анімації, Володимир Авксентійович Дахно народився 7 березня 1932 року в місті Запоріжжя.

Після закінчення школи він спочатку вступив до медичного інституту, але майже відразу перевівся в Київський інженерно-будівельний інститут. За спогадами одногрупника Володимира Дахна, Юрія Хімича, вони часто розважалися на парах, малюючи козаків у різних забавних ситуаціях, і непомітно підкладали їх в проектор, де лектор демонстрував світові архітектурні шедеври.

Після закінчення інституту в 1955 році Володимир Дахно починає працювати архітектором в Києві. Його незвичайні архітектурні проекти привернули увагу відомих мультиплікаторів Марка Драйцуна і Давида Черкаського, також випускників Київського інженерно-будівельного інституту.

Вони запропонували Володимиру Оксентійовичу роботу в новому творчому об'єднанні мультиплікаційних фільмів на студії Київнаукфільм (нині Укранімафільм). І в 1960 році Дахно дебютує як мультиплікатор з фільмом «Пригода перцю», а перша серія циклу мультфільмів Як козаки ..., де Володимир Дахно виступає в ролі режисера і сценариста, виходить в 1967 році.

«Я не дуже довго мудрував з козаками, — згадував Дахно. — Взяв та й намалював трьох запорожців на манер трьох мушкетерів. Один вийшов кругленький, маленький, інший — худий і довготелесий, третій – молодець, який пашить здоров'ям. Потім мені казали, що я дуже точно передав в цих персонажах український характер».

Першим мультфільмом з серії став «Як козаки куліш варили», який вийшов в 1967 році. Головними героями стали три козаки: бурмило, коротун і силач. Що цікаво, за сценарієм козаки носять імена Грай, Око і Тур, відповідно, але в самому серіалі їхні імена не звучать.

Наступним у серії став мультфільм Як козаки у футбол грали, в якому команда українських козаків виграє кубок на турнірі. Він вийшов у 1970 році, за два роки до завоювання Кубка київським Динамо, певним чином передбачивши цей успіх. За спогадами Дахна, відомий динамівський воротар Віктор Банников розповів йому, що перед кожною грою «синьо-білі» всією командою дивилися на удачу Як козаки у футбол грали.

Мультсеріал про симпатичних козаків відразу завоював любов глядача, а харизматичні герої стали справжніми народними улюбленцями. За сюжетом мультфільмів на долю героїв випадають різні пригоди, вони зустрічаються з людьми різних країн і епох, навіть з богами та іншопланетянами.

У мультфільмах відсутні діалоги або який-небудь текст, за винятком вступного або заключного тексту «від автора», що робить їх зрозумілими для людей різного віку і національності. Сьогодні герої мультфільмів Як козаки ... є одними з найбільш впізнаваних персонажів в українській мультиплікації, своєрідним національним символом.

З 1967 по 1995 рік Володимир Дахно став режисером дев'яти мультфільмів про козаків: Як козаки куліш варили, Як козаки у футбол грали, Як козаки наречених виручали, Як козаки сіль купували, Як козаки олімпійцями стали, Як козаки мушкетерам допомагали, Як козаки на весіллі гуляли , Як козаки інопланетян зустрічали, Як козаки в хокей грали.

Працював Дахно не тільки над козаками. В цілому він створив понад 20 мультфільмів, серед яких найвідоміший — екранізація Енеїди Івана Котляревського.

Генеральний директор української державної кіностудії анімаційних фільмів Укранімафільм Едуард Станіславович Ахрамович зазначає: «У сучасній Україні відсутні, на жаль, реальні, близькі всім без винятку українцям національні герої, дуже необхідні для національного єднання і для виховання підростаючих поколінь. На щастя, завдяки внеску Дахна, ніяких нових героїв шукати немає необхідності. Створені ним ще в далекому 1967 році персонажі мультфільму Як козаки ... не втратили своєї актуальності і сьогодні, тому що об'єднують в собі всі найкращі риси українського народу: сміливість і доброту, кмітливість і готовність допомогти ближньому, допитливість і широту душі».

На жаль, останні півтора десятиліття життя Володимир Дахно жив у потребі на мізерну пенсію. Незважаючи на фінансові проблеми, Дахно до кінця днів продовжував віддаватися улюбленій справі: творити, передавати свої знання молодим мультиплікаторам і мріяти, що його ідеї втіляться в життя.

Помер Володимир Дахно 29 липня 2006 року.

У Google упевнені, що сьогодні справа чудового аніматора продовжує жити. Студія Укранімафільм, в стінах якої Володимир Дахно створив своїх знаменитих героїв, відроджує творчість майстра анімації і готує до випуску продовження мультсеріалу «Як козаки ...».

Планується, що улюблені герої Око, Тур і Грай знову постануть перед глядачами навесні 2014 року. Нові серії мультфільмів збережуть добрий і веселий стиль Дахна, будуть відповідати найвищим стандартам якості сучасної анімації. До складу другого сезону серіалу увійде і мультфільм за сценарієм самого Дахна.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути