chrome firefox opera safari iexplorer

Католики сьогодні відзначають Пальмову неділю – вхід Господній в Єрусалим

24 березня 2013 о 11:36

24 березня за Григоріанським календарем цьогоріч випадає початок Страсного тижня – Пальмова неділя. У вірмен це свято називається Цахказард – Пальмова неділя або Вхід Господній до Єрусалима.

Як передає УНН, цього дня люди згадують євангельську подію, коли Ісус Христос верхи на ослиці в'їхав до Єрусалиму, і все місто вийшло йому назустріч, вистилаючи його шлях пальмовим листям і своїм одягом.

В євреїв і давніх римлян пальмова гілка була символом перемоги. Тому її несли в руках під час переможного походу. На людних ігрищах переможців також нагороджували пальмою, як символом перемоги.

У Новому Завіті пальмова галузка стала символом мучеництва. У катакомбах ставили пальму на гробах мучеників як символ тріюмфу мученика. Оливкова галузка є символом миру. У нашому требнику, у молитві на благословення лози, вербна галузка зветься також символом воскресіння.

Як пише РІСУ, у римо-католиків перед початком служби традиційно проводиться хода навколо храму або в самому храмі. Учасники ходи тримають в руках гілки (в південних країнах – пальмові, в північних – вербні або інші) і запалені свічки. Під час ходи співаються святкові антифони і гімн Христу-Царю. Процесія символічно представляє собою людей, що вийшли назустріч Спасителю під час Входу Господнього в Єрусалим.

Меса цього дня включає читання Страстей Господніх, які читаються крім цього дня тільки в Велику П'ятницю. Освячені на богослужінні гілки зберігаються в будинках віруючих до наступного Великого посту.

Існує традиція отримувати попіл для служби Попельної середи спаленням цих гілок.

Нагадаємо, сьогодні, у Пальмову неділю, Папа почне Страсний тиждень месою і проповіддю в соборі Святого Петра, яка транслюватиметься на площу, де зберуться десятки тисяч віруючих. У день Великодня він звернеться з традиційним пастирським посланням «До міста і світу». Спостерігачі вважають, що ці виступи визначать ідеологію і стиль нового понтифікату.

Католики і протестанти святкують Великдень 31 березня.

Розділи: Традиції

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути