chrome firefox opera safari iexplorer

Кустуріца відкриє Одеський кінофестиваль

18 березня 2013 о 14:15

Почесним гостем IV Одеського міжнародного кінофестивалю-2013 стане сербський режисер Емір Кустуріца, йому ж під час церемонії відкриття фестивалю 12 липня буде вручена премія «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво.

Крім того, подарунком глядачам кінофестивалю і жителям Одеси стане концерт Кустуріци і його панк-фолк-групи «The No Smoking Orchestra» на Потьомкінських сходах в цей же день.

Також, за традицією кінофестивалю, на Потьомкінських сходах відбудеться масштабний кіноперформанс у супроводі симфонічного оркестру — показ кінопоеми «Схід сонця» (1927), знятої класиком німецького кіно-експресіонізму Фрідріха Мурнау. Цей фільм позначив сходження ери звукового кіно і отримав три статуетки «Оскар» на першій в історії церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії.

Як повідомила на прес-конференції президент фестивалю Вікторія Тігіпко, фільми міжнародної конкурсної програми кінофестивалю буде оцінювати міжнародне журі, яке у цьому році вперше очолить українець — продюсер Олександр Роднянський.

Починаючи з цього року, національна кінопремія фестивалю буде вручатися у двох номінаціях: найкращий повнометражний фільм і найкращий короткометражний фільм. Відповідно, був збільшений призовий фонд: тепер грошова винагорода за повнометражний фільм-переможець становитиме 50 тис. грн, за короткометражний — 10 тис. грн.

Першими номінантами української національної кінопремії стали психологічна драма «Деліріум» режисера Ігоря Подольчака, «Ядерні відходи» Мирослава Слабошпицького, «Побачення» Євгена Матвієнка, «Дорога» Максима Ксенда та «Уроки української» Руслана Батицького.

Нагадаємо, четвертий Одеський міжнародний кінофестиваль пройде з 12 по 20 липня 2013 року.