chrome firefox opera safari iexplorer

На Миколаївщині та Херсонщині зареєстрували епідемію грипу

27 березня 2013 о 15:09

У Миколаївській та Херсонській областях протягом 12-го тижня поточного року зареєстровано перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип.

Про це йдеться в офіційних матеріалах Центру грипу Державної СЕС, повідомляє УНН.

«У Миколаївській та Херсонській областях зареєстровано перевищення епідемічного порогу на 15,9 % та 1,1 % відповідно», — йдеться в повідомленні.

Загалом у порівнянні з минулим тижнем збільшився темп приросту захворюваності на грип та ГРВІ серед дорослого населення та дітей до 17 років і становить відповідно 2,6 та 1,9%.

Нагадаємо, за даними ВООЗ найкращим методом захисту від грипу є вакцинація. Щеплення не лише попереджує захворювання на грип, а й запобігає виникненню ускладнень, серед яких пневмонії різної тяжкості, менінгіти, отити, загострення хронічних хвороб. У найбільш складних випадках від грипу можна померти – щороку медики фіксують в середньому пів мільйона смертей.

Разом з цим експерти зазначають, що проведення профілактичних щеплень проти грипу має відбуватись централізовано, за кошти Державного бюджету.

«Вакцинація має відбуватися лише за державними програмами. Декілька років тому піднімалось питання, щоб взагалі усі вакцини закуповували за кошти місцевих бюджетів, тобто щоб не закуповувати централізовано. Але цього не зробили, бо зрозуміли, що це призведе до втрати контролю, адже все, що стосується вакцинації, Національної програми імунізації та безпеки країни, має проводитися лише централізовано за кошти державного бюджету. Це стосується будь-якої вакцинації: від грипу, від пневмококу, від менінгококу – це все має бути лише за кошти державного бюджету», — сказала лікар-імунолог Наталя Винник.

На території України дозволені до використання наступні вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).