chrome firefox opera safari iexplorer

На Західну Україну насувається дев’ятибальний шторм

14 березня 2013 о 17:24

Аномальний циклон, який паралізував чимало країн Європи, насувається на Тернопіль та Івано-Франківськ. Зокрема, штормове попередження про надходження Тернопільській місцевій владі передав обласний гідрометеоцентр. Сила шторму – 9 балів за 12-бальною шкалою Бофорда, пише ZIK з посиланням на Голос України.

Погіршення погодних умов спостерігатиметься вже ввечері 14 березня, а пік негоди припаде на п’ятницю. Очікуються сильні снігопади, пориви вітру 17-22 метри за секунду, місцями – до 25-и, налипання мокрого снігу на лініях електропередач, можуть виникнути випадки їх обриву.

На дорогах – ожеледиця, замети. У суботу опади повинні припинитися, але температура знизиться до мінусової, вночі – до 15 градусів морозу. Випогодиться аж 18 березня.

Міська влада мобілізує комунальну службу і дорожників для роботи у складних умовах. Можливо, у п’ятницю школярі міста матимуть вимушені канікули. Водіїв просять без нагальної потреби не виїжджати в дорогу.

В Івано-Франківській області 15 березня активний циклон зумовить сильні снігопади, хуртовини, посилення вітру від 17 до 25 м/с, снігові замети, місцями налипання мокрого снігу та ожеледь.

В Карпатах прогнозується дуже сильний сніг. Тому рятувальники радять туристам утриматися від мандрівок у гори.

16-17 березня на території області очікується різке похолодання та ожеледиця на дорогах.

Як повідомлялось, ввечері 14 березня та впродовж доби 15 березня активний циклон зумовить на Львівщині сильні опади у вигляді мокрого снігу з переходом в сніг.

Державтоінспекція Львівщини закликає всіх учасників дорожнього руху бути надзвичайно уважними та обережними у зв’язку з погіршенням погодних умов. За повідомленням регіонального центру з гідрометеорології, 15 березня в області – сильні снігопади, інформує прес-служба управління ДАІ у Львівській області.

Зокрема, синоптики попереджають про сильний мокрий сніг з переходом в сніг, в Карпатах та Передкарпатті – дуже сильні опади. На дорогах області – ожеледиця, снігові замети. Місцями пориви вітру сягатимуть 25 м/с. Температура повітря впродовж доби 2-7° морозу.

ДАІ закликає водіїв бути вкрай обережними, неухильно дотримуватися Правил дорожнього руху, зважати на погодні умови.

«Перед поїздкою не забудьте перевірити технічний стан свого автомобіля, переконайтеся, що все гаразд. Обов’язково користуйтеся пасками безпеки, дотримуйтесь безпечної швидкості, інтервалу та дистанції, уникайте ризикованих маневрувань. Будьте особливо обережними на спусках та підйомах, під’їжджаючи до пішохідних переходів та біля шкіл! За умов недостатньої видимості (у снігопад чи туман) – обов’язково рухайтеся із ввімкненим ближнім світлом фар. У випадку подальшого ускладнення погодних умов радимо вам, за можливості, тимчасово утриматися від поїздок приватним автотранспортом», – закликають в ДАІ.

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути