chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні таксисти відзначають своє професійне свято

22 березня 2013 о 09:33

Сьогодні водії таксі всього світу відзначають своє професійне свято. Так, саме 22 березня в 1907 році на вулиці Лондона вийшли перші авто, обладнані спеціальними лічильниками.

Так, перші лондонські таксі були зеленого і червоного кольорів. Жовтий колір, який прийнято вважати традиційним для цих авто, з'явився завдяки Джону Гертц, засновнику компанії Hertz Corporation.

Складаючи старі машини в рахунок сплати за нові, винахідливий американець змінював колір вживаних авто на жовтий і використовував їх як таксі. Таким чином, яскраві автомобілі легко було побачити на вулицях міста, і пізніше практику робити таксі жовтого кольору взяли за правило майже всі аналогічні компанії, а жовтий став традиційним кольором таксі для всього світу.

Тим не менше, лондонські таксі традиційно фарбують в чорний колір, польські таксі зазвичай різнокольорові. У Гонконгу є три види забарвлення таксі: найчастіше — червоне, зелені таксі використовуються в районі Нових Територій, а сині — на островах Лантау. В ОАЕ такі авто, як правило, пофарбовані в кремовий колір, як і в Німеччині. У Сінгапурі таксомотори блакитні, а в Таїланді — рожеві.

Зазначимо, що ще одним пізнаваним знаком таксі є візерунок у вигляді шашечок. За однією з версій, перший такий орнамент з'явився в 20-х роках минулого століття на машинах компанії в США, яка запозичила їх з гоночної символіки. Він повинен був привертати увагу потенційних пасажирів і символізувати швидкість пересування.

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути