chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Всесвітній день письменника

03 березня 2013 о 09:19

Всесвітній день письменника відзначається за рішенням 48-го конгресу Міжнародного PEN-клубу, що відбувся 12-18 січня 1986 року. PEN-клуб був заснований в 1921 році.

Назва організації — абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets — поети, essayists — нарисовці, novelists — романісти (слід зазначити, що абревіатура в даному випадку збігається зі словом pen — ручка в перекладі з англійської).

Ідея її створення належить англійській письменниці Кетрін Емі Доусон-Скотт. Першим президентом PEN-клубу став Джон Голсуорсі. У 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес PEN-клубу в Лондоні, у той час пен-центри були створені в 11 країнах світу.

Сьогодні подібні центри діють в 130 країнах.

Це міжнародне об'єднання письменників, яке, як сказано в Хартії PEN-клубу, «виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами». Його члени зобов'язуються виступати проти придушення свободи слова в будь-якій її формі в тих країнах і суспільствах, до яких вони належать, а також у всьому світі, коли це можливо.

PEN-клуб виступає в захист свободи друку і проти довільного застосування цензури в мирний час. PEN-клуб вважає, що необхідне просування людства до більш високих форм політичної та економічної організації вимагає вільної критики уряду, органів управління та політичних інститутів.

Оскільки свобода припускає добровільну стриманість, члени PEN-клубу зобов'язуються виступати проти таких негативних аспектів вільної преси, як брехливі публікації, навмисна фальсифікація, спотворення фактів або тенденційно безчесно їх інтерпретація заради політичних, групових і особистих цілей.

Джерело: work.ua
Розділи: Традиції

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути