chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні виповнюється 14 років з дня загибелі В'ячеслава Чорновола

25 березня 2013 о 17:01

Сьогодні, 25 березня, виповнюється 14 років з дня загибелі Героя України, лідера Народного Руху України (НРУ) В'ячеслава Чорновола.

У зв'язку з цим в Івано-Франківську відбулося поминальне віче. Біля пам'ятника Чорноволу священики відслужили панахиду. Присутні вшанували пам'ять лідера НРУ хвилиною мовчання. Представники обласної та міської влади, політичних партій та громадськості поклали вінки та квіти до пам'ятника.

На віче виступили перший заступник голови Івано-Франківської облради Олександр Левицький, заступник голови Івано-Франківської обладміністрації Роман Іваницький, заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, народний депутат фракції Свобода Олександр Сич, заступник лідера Івано-Франківської облорганізації НРУ Ярослав Єфімчук.

«Ми зібралися тут, щоб поклонитися світлій людині, яка ще протягом багатьох століть буде для майбутніх поколінь прикладом служіння рідній державі і боротьби за її майбутнє», — сказав Іваницький.

«Сьогодні, на жаль, хоча минуло вже 14 років з дня його смерті, мало що змінилося. Як і тоді, коли Чорновіл говорив про те, що одним з найбільш актуальних завдань є будівництво української України, на жаль, це питання актуальне і сьогодні» , — зазначив Верес.

«Чорновіл — це символ, Герой України, якого й мертвого бояться. Хоча вже чотирнадцята весна проходить, а кримінальну справу не завершено, не засуджені виконавці, немає замовників вбивства», — наголосив Єфімчук.

Сич закликав усіх до консолідації у підтримці українських опозиційних політичних сил та участі в акції Вставай, Україно!, яка відбудеться в Івано-Франківську 28 березня.

В'ячеслав Чорновіл загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі під Києвом, коли його автомобіль зіткнувся з КамАЗом із причепом, що розвертався на шосе. Загинув також водій політика Євген Павлов, постраждав прес-секретар.

У червні 2010 року прокуратура Києва провела ексгумацію тіла Чорновола для повторної комісійної судово-медичної експертизи. Експертиза проводилася на прохання родичів загиблого і була необхідна для усунення протиріч у доказовій базі при розслідуванні кримінальної справи, тобто, для встановлення характеру отримання тілесних ушкоджень та встановлення причин смерті лідера НРУ.

У серпні 2011 року експертиза тіла Чорновола встановила, що він загинув у результаті травм, отриманих в ДТП.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути