chrome firefox opera safari iexplorer

Соціальний хліб може зникнути з прилавків

12 березня 2013 о 12:18
Пекарі звинувачують Аграрний фонд у невиділенні обіцяного зерна.
Про значне зменшення обсягів виробництва соціальних сортів хліба заявив холдинг «Золотий урожай», який займає переважну частину цього ринку в Донецькій області. За словами директора компанії Ігоря Налбантова, причиною стало невиконання договору на постачання зерна із Аграрного фонду для виробництва інтервенційного борошна, із якого і мав виготовлятися соціальний хліб.
У січні цього року в області було підписано меморандум, який регулює цінову політику на ринку хлібобулочних виробів. За домовленістю влади із найбільшими виробниками заводи зобов’язалися не знижувати обсягів виробництва основних сортів хліба, а реалізатори — не ставити на таку продукцію націнку вище 10 відсотків граничного розміру торговельної надбавки на ці сорти. У свою чергу, обласна влада в межах своїх повноважень зобов’язувалася сприяти формуванню державного інтервенційного фонду та регіональних запасів продовольчого зерна в області, а також забезпечувати захист інтересів виробників.
Тепер пекарі звинувачують Аграрний фонд у невиділенні обіцяного зерна. «Нині хлібозаводам доводиться купувати дороге комерційне борошно, що значно погіршує економічне становище підприємств, вимиває обігові кошти, — пояснив керівник холдингу. — І хоча державна програма передбачає виділення зерна із Аграрного фонду за низькою ціною, фактично його не дають. Незважаючи на взаєморозуміння з боку облдержадміністрації та Мінагрополітики, хлібозаводи залишаються на голодному пайку, оскільки в Аграрному фонді процес відвантаження зерна затримується без об’єктивних причин».
Порушення пекарями меморандуму не подобається заступнику голови обласної державної адміністрації Олександру Фоменку: «Ми розглядаємо заяву холдингу «Золотий урожай» як можливий шантаж і спробу чинити тиск на владу, а також внести дестабілізацію в суспільство. Це єдина компанія, яка дозволила собі таку заяву, незважаючи на всі проведені переговори та досягнуті домовленості. Її дії суперечать принципам соціальної відповідальності бізнесу, які повинні превалювати в компаніях такого рівня».
Заступник керівника області запевнив, що «обласна державна адміністрація докладе необхідних зусиль, щоб усіма законними способами не допустити підвищення цін на соціальні сорти хліба». Водночас Ігор Налбантов назвав дії компанії тимчасовим і вимушеним заходом та заявив, що обсяги випуску соціального хліба поновляться, щойно зерно із Аграрного фонду надійде на мелькомбінати.
Донецька область.
Фото автора (з архіву, 2012 рік).
ТИМ ЧАСОМ
   Борошно таки дадуть
Коли матеріал було підготовлено до друку, стало відомо, що виробники хліба, представники Аграрного фонду та місцева влада досягли порозуміння. «Борошно за ціною 2,8 тисячі гривень за тонну й надалі виділятиметься Аграрним фондом компанії «Золотий урожай» без обмежень. Таким чином, ціна на хліб буде стабільною», — підкреслив голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький.
Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути