chrome firefox opera safari iexplorer

Синоптики очікують підняття води в річках столиці на сім метрів — експерт

28 березня 2013 о 15:19

Бортницьку станцію аерації та Кончу-Заспу може підтопити. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив директор «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

Експерт зауважив, що синоптики очікують підняття води в річках столиці на сім метрів. Він нагадав, що під час потопу 40-річної давнини рівень води був вище на один метр. Може затопити Осокорки, нижні сади, правобережжя, в районі Жукового острова, масив Корчувате, Кончу-Заспу.

«Ситуація з поймою Дніпра біля Кончі змінилася радикально. Насипання штучної дамби перегородило русло ріки. Раніше там були розливи, а тепер воді нікуди діватись. Вона запросто може знести всю Кончу-Заспу», — зауважив Сергієнко.

З його слів, постраждати можуть не лише будинки заможних бізнесменів та політиків, а й підвали будинків на Подолі.
«Окрім будинків затопить трансформаторні підстанції. Мікрорайони можуть бути відключені від електрики. Зупиниться виробництво, постраждають офіси», — зазначив він.

Олександр Сергієнко нагадав також, що на Бортницькій станції аерації знаходиться вже 10 мільйонів кубометрів мулу.

«Вони лежать просто неба, загороджені дамбами, які являють собою звичайні земляні вали. Ті вали навіть не укріплені бетонними плитами, поволі розмиваються. Звичайно, до громадськості це ніяким чином не доходить. Щорічно на них виділяють мільйони гривень. Ці гроші йдуть на те, що приїжджає бульдозер і заново нагортає ті вали. Якщо танутиме сніг, то цей мул попливе до Дніпра. Катастрофа навіть не в органіці, яку містить мул, а в тому, що там купа тяжких металів. Все це забруднюватиме не тільки Дніпро, а й підземні води», — наголосив експерт.

Він підкреслив, що кияни мають вже зараз готуватись до підтоплення:

«Через танення снігу по тротуарах ходити буде неможливо. Потрібно взувати гумові чоботи. А каретам „швидкої“, на всяк випадок, потрібно возити з собою надувні човни. Це — не жарт».

Олександр Сергієнко переконаний: якби в Києві був мер, він би вийшов на вулицю, і керував ситуацією безпосередньо. Люди бачили б, що влада відповідальна і вона працює. То до такої влади була б довіра.

«Голова КМДА в першу чергу відповідає перед Президентом, а потім перед народом. А мер навпаки, звітував у першу чергу перед народом, бо він його вибрав на посаду, і лише від людей залежить, чи й надалі він утримається в кріслі», — додав Сергієнко.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути