chrome firefox opera safari iexplorer

У Будинку кіно відбудеться круглий стіл про українське історичне кіно

15 березня 2013 о 09:54

Про це ІП повідомили організатори заходу.

Письменники Василь Шкляр та Андрій Кокотюха, історик Володимир В'ятрович, кінокритик Ігор Грабович, а також журналіст Юрій Макаров та кінознавець Сергій Тримбач говоритимуть, чи сплеск уваги до історичної тематики створює перспективу для історичної кіноіндустрії.

В Україні – сплеск інтересу до історичної теми. Зокрема, протягом двох останніх років вийшло з друку близько десятка історичних романів, які мали широкий резонанс і чималі наклади.

За словами Олександра Роднянського, «українське кіно давно вагітне подієвим фільмом, котрий об'єднає всіх в єдиній залі».

Учасників круглого столу «Українська історія: від роману до фільму» запрошують визначитися, чи може стати таким фільмом для України фільм історичний.

— Чи здатен сьогодні історичний фільм в Україні «об'єднати всіх в єдиній залі» — або це лише хибне уявлення про те, чого чекає широкий український глядач від національного фільму?

— Які саме романи/фільми слід визначати, як історичні? Чи можна назвати книгу/стрічку, де дія відбувається чверть століття тому, історичною?

— Чому за радянських часів популярні українські історичні романи не були екранізовані, цілком відповідаючи ідеологічним потребам часу? І чи може бути така потреба тепер?

— Затребуваність творів на історичну тематику в українського читача/глядача: якої саме історії потребує широка аудиторія?

— Чи існує реальний запит на історичні фільми в українському суспільстві та інших суспільствах?

— Чи дає історичний фільм надприбуток?

— Чи здатні твори на тему історії України зацікавити закордонні аудиторії: від російської до європейської та американської?

Час і місце: 15 березня 2013 року. 16:00. Київ, Будинок кіно, конференц-зал (вул. Саксаганського, 6, метро «Палац спорту» або «Олімпійська»).

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути