chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві заснували перший Центр літературної освіти

13 березня 2013 о 16:44

Літературний клуб «Маруся» створює Центр літературної освіти. Це буде неформальна освітня платформа, повідомляє Gazeta.ua.

Новий проект реалізовуватиме освітні програми у сфері літератури, книжкової справи, літературного менеджменту та дотичних сферах суспільного життя, які пов'язані з роботою над текстом. Організатори зазначають, що школа розрахована і на учасників літпроцесу, так і для всіх, хто читає книжки і любить літературу.

«Ідея насправді лежала на поверхні, не знаю чому раніше ніхто не організував подібну інституцію, — розказує Марія Придьма, співзасновниця і координатор Центру. — Адже неформальна освіта потрібна всюди, вона забезпечує безперервний розвиток людини, удосконалює вміння і навички. У кожного є базова освіта, але світ змінюється, технології змінюються, літературний процес накопичує новий досвід. І має бути освітня платформа, яка б дала можливість ділитися цими знаннями». Літературний клуб «Маруся» уже провів чотири літературні школи, і ми побачили який попит вони мають".

Центр буде проводити тренінги, лекції, майстер-класи, авторські курси, воркшопи.

«Іноземні лектори теж будуть, наразі ведемо переговори з культурними центрами та закордонними літературними організаціями. Будуть як короткі (1-3-денні), так і довгострокові програми. Ми готуємо програми для різних цільових груп: для авторів, для видавців, для культурних менеджерів і навіть для читачів, які просто люблять читати і цікавляться літературою» — пояснює процес навчання в Центрі літературної освіти Марія Придьма.

Першим проектом Центру буде Школа літературного менеджменту, яка відбудеться 5-7 квітня в Києві.

«Вчитимуть тому, що потрібно менеджеру культури для ефективної роботи — фандрайзинг, пошук спонсорів, організація фестивалів, піар та інформаційний супровід, як організувати команду, основні засади івент- та проектного менеджменту. Також велика увага приділятиметься співпраці з видавництвами, як взагалі функціонує книжковий ринок та які можливості дає електронне книговидання, яке зараз активно розвивається».

За участь у проектах учасники сплачуватимуть так званий «організаційний внесок». «Його розмір у кожній програмі різний (залежно від кількості лекцій і тренінгів, практичної роботи), але в середньому одна лекція коштуватиме, як звичайний обід в Києві — 30-40 грн. Ця сума покриває витрати на проект, гонорари тощо. Тобто завдання нашого Центру — стати самоокупним і залежати лише від тих, для кого ми працюємо, тобто від людей» — додає Марія Придьма.

Про всі майсер-класи, тренінги та заняття організатори повідомлятимуть на своєму сайті.

Розділи: Новини освіти

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути