chrome firefox opera safari iexplorer

Україна залишається рекордсменом за найменшими книжками у світі

22 березня 2013 о 13:58

У колекції нині вже покійного закарпатського журналіста й літератора Тиберія Баржо є найбільша в Україні колекція мініатюрних книг – 106 видань різних міні-розмірів, котрі ужгородець збирав з кінця 60-х.

Книжки з колекції пана Тиберія – унікальні. Їхні розміри різні: від одного-двох квадратних сантиметрів до сірникової коробки і пачки цигарок. Серед них – найменша «Internationale», оригінальні книжки «Москва», «50 лет СССР» та багато інших, пише Високий замок.

Колекцію пан Тиберій почав збирати з 1968 року, коли із Закарпаття був переведений у Москву в Комітет радіомовлення та телебачення, де очолив угорську редакцію. Протягом 33 років у столиці колишнього СРСР займався видавництвом, пропагуванням угорської культури. У 2001 році повернувся на Закарпаття, працював літературним редактором видавництва «Карпаті ігоз со». З 2008 року був почесним головою Спілки угорськомовних літераторів Закарпаття.

З’явилася інформація про те, що одне з японських видавництв надрукувало найменшу у світі книгу. Довжина і ширина її сторінок – 0,75 міліметра. До кожного примірника книжки-малятка вартістю в 305 до-ларів додається збільшувальне скло.

Насправді найменшою книгою у світі є рідний український «Кобзар», виготовлений у 60-х роках минулого століття українським майстром Миколою Сядристим. Площа цієї мікрокнижечки – 0,6 квадратних міліметрів. Сторінки міні-«Кобзаря» настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою. Обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.

Незважаючи на мікроскопічну величину, на сторінках «Кобзаря» ніде не порушена архітектура віршів, немає жодного перенесення рядка.

Товщина букв — 0,0035 міліметра. Звичайною павутиною легко закрити рядок.

У книзі — 12 сторінок, на кожній — 8 віршованих рядків.

Дві сторінки – з ілюстраціями: портрет Шевченка та копія малюнка «Батькова хата». На першій сторінці розміщено уривок з передмови Івана Франка до одного з видань «Кобзаря».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути