chrome firefox opera safari iexplorer

Українці легко віддають шахраям гроші на псевдоблагочинність

12 березня 2013 о 14:53

Скриньки для пожертв, які зараз розташовані і в переходах, і в магазинах, і просто на вулиці, щомісяця грабують українців на кругленьку суму, дослідила програма ТСН «Гроші». 

Будь-яка скриня, розташована у приміщені або на вулиці сама по собі збирає 500-600 грн на місяць, якщо її розташувати на касі – сума зростає до 1,5 – 2 тис. грн, а якщо влаштувати акцію та поставити активного волонтера поруч, то можна заробити 2 тис. грн на день.

Деякі збори пожертв такі, як на будівництво храму, можуть тривати роками – і не важливо, добудували храм чи ні.

Як виявляється, українці легко віддають свої гроші до таких скринь, навіть не замислюючись і не дивлячись – куди його пожертви підуть.

Байдужо до таких активістів ставиться і міліція – зовсім не перевіряє документів псевдо-волонтерів, що просто під носом видурюють гроші з простих українців.

Експеримент програми показав, що заробляти на чужому горі дуже легко. У встановлену біля супермаркету в центрі Києва скриньку без жодних підписів та натяків на мету зборів коштів люди легко кидають від гривні до 20.

Міліція просто проходить повз «волонтерів», не запитуючи документів. Коли самі волонтери від «Грошей» привернули увагу правоохоронців – ті просто порадили стояти тихенько і не прогнали шахраїв без дозволів з «хлібного місця».

Більш того, коли загримований під православного батюшку актор, на прохання журналістів програми «Гроші», у супермаркеті для того, щоб розрахуватись за вино, підійшов до скриньки «для пожертв на храм» і безсоромно взяв звідти кошти, жодної реакції від перехожих не послідувало.

Проте, не треба думати, що кожен активіст зі скринькою – шахрай. Адже є тисячі благодійних організацій, які дійсно допомагають. Головне — перевіряти, кому жертвуєте гроші. Справжніх благодійників від шахраїв відрізнити просто: у них завжди при собі мають бути медичні довідки тих, на кого збирають кошти, згода батьків на збір пожертв, контактні дані, усі скриньки повинні бути опечатані, і, головне, документи завжди мають бути при волонтері.

Всі кошти, зібрані під час експерименту програмою «Гроші», були передані до справжньої благодійної організації.

 

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути