chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні вийшла перша дитяча книга про інтернет

19 березня 2013 о 11:06

Сьогодні й дитина може навчити своїх батьків комп’ютерної грамотності. Та що робити, коли школяр сам уперше заходить до інтернету? Книгу порад для таких випадків випустило днями «Видавництво Старого Лева» — це перший в Україні посібник з інтернет–грамотності для дітей під назвою «Як не заблукати в павутині». Перестороги та принади всесвітньої мережі для маленьких юзерів у своїй книжці описала Тетяна Щербаченко.

«Можна сказати, що це пізнавальна література, путівник, — каже авторка. — Посібників з комп’ютерної освіти у нас багато, а для дітей такої книжки немає. Дитина не в змозі подужати книгу для дорослих. Причина тому — великий обсяг і форма подання. А ця книга легка і лаконічна». Окрім правил користування мережею, знаходимо у книжці історичні відступи, пояснення термінів та алфавітний покажчик. В окремих розділах пояснено, як діють пошукові системи, що таке мережеві бібліотеки, торенти й обмінники,  e–крамниці та e–гроші. Найголовніше тут — чітка структура, адже, на думку Тетяни Щербаченко, це є ключем до розуміння дитиною такого майже неосяжного поняття, як інтернет.

Путівник всесвітньою павутиною вийшов таким собі руйнуванням стереотипу батьків стосовно шкідливості інтернету для дітей. «Зациклення на негативі інтернету провокує дитину. Не треба нічого забороняти, треба показати, куди йти, а якщо зайшов куди не треба — як iз цього виплутатись, — поділилась з «УМ» Тетяна. — Я пояснила в цій книзі досить прикладні речі. Акцент робився на тому, як свідомо поставитись до інформації, яка сиплеться на тебе звідусіль, як її фільтрувати, не допускати зайвого». При цьому письменниця провела паралелі між життям у мережі з реальним спілкуванням, торкнулась питань етикету під час онлайн–спілкування на форумах, у чатах, в електронній пошті та соціальних мережах.

Теперішнє покоління батьків фактично є першопрохідцями у питаннях комп’ютерного виховання дітей. Саме тому свій посібник Тетяна Щербаченко радить читати не лише дітям, а й дорослим: «Дитячу книжку з якогось предмета читати набагато легше, аніж дорослу. Батьки знайдуть якийсь відсоток корисної інформації і для себе, і це стане їм у пригоді, коли потрібно буде допомогти дитині розібратись».

Єдиним негативним нюансом можна назвати хіба що швидко­плинну актуальність подібних посібників. Із блискавичним розвитком сучасних технологій уже за рік певний відсоток інформації у посібнику Щербаченко буде неактуальним. Проте, за словами авторки, «ми одразу з видавництвом проговорили, що кожен новий наклад буде осучаснюватись». Перший наклад невеликий — 2 тисячі, а вже за кілька місяців пані Тетяна готуватиме доповнення до книжки.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути