chrome firefox opera safari iexplorer

Відомство Табачника зриває проведення Міжнародного конкурсу з українознавства?

24 березня 2013 о 18:25

Фінал Міжнародного конкурсу з українознавства, проведеного в Києві, опинився під загрозою зриву. До його відкриття — 27 березня — залишається менше тижня, а наказу, за яким конкурс має право на життя, досі немає, пише «Дзеркало тижня».

Офіційна причина — положення про конкурс не затверджено Міністерством освіти та зареєстровано в Мін'юсті.

Проект положення «не відповідає вимогам законодавства, зокрема Положення про всеукраїнські учнівські олімпіади, турніри, конкурси з навчальних предметів, конкурси-захисти науково-дослідницьких робіт, олімпіади за спеціальними дисциплінами і конкурсами професійної майстерності», — говориться у відповіді МОН на звернення ZN.UA.

Однак організатори і експерти вважають, що це просто «відписки» відомства Дмитра Табачника.

Конкурс проводиться вже сьомий рік поспіль за ініціативою Національного науково-дослідницького інституту українознавства та всесвітньої історії (ННДІУВС). За словами співробітниці інституту Лідії Дворніцької, необхідний пакет вони подали ще в липні 2012 року, проте до березня через низку бюрократичних зволікань ще продовжували вносити зміни.

Але тепер у зв'язку з реорганізацією Міносвіти Мін'юст не може прийняти документи на старих бланках МОНМС, а нових ще немає. Тому підписані документи втратили силу і все треба починати спочатку, розповіла Дворніцька.

«Аргументація щодо „нездоланності“ процедур узгодження положення про конкурс — для необізнаних. Якби в міністерстві захотіли, це зайняло б лише кілька робочих днів. Отже, питання лежить не в суто освітній площині. Нічим іншим, на мою думку, як сепаруванням конкурсів з політичних мотивів, не можна пояснити те, що змагання з державної тематики, про яке йде мова, позбавляється підтримки», — розповів ZN.UA голова правління Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.

До речі, кілька років тому схожа історія склалася і з XI Міжнародним конкурсом з української мови імені Петра Яцика. Тоді організатор — Ліга українських меценатів — так само напружено до останнього чекала «благословення» Міносвіти на проведення конкурсу. І звернення до міністра також залишилося без відповіді. І чи не за тиждень до початку конкурсу стало відомо, що Міносвіти взагалі вийшов з числа організаторів Конкурсу з української мови імені Петра Яцика, поклавши цю справу на Лігу українських меценатів.

Розділи: Новини освіти

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути