chrome firefox opera safari iexplorer

Влада готується серйозно посилити контроль над інтернетом

12 березня 2013 о 09:21

Українська влада вирішила зайнятися інтернет-злочинністю. У МВС розробили законопроект, за яким хакерські атаки на веб-ресурси держорганів і пропаганду жорстокості в мережі вважатимуть загрозою національній безпеці України, пише газета Коммерсантъ-Украина в статті Ответ на вызов.

Так, вчора на веб-сайті українського парламенту було опубліковано законопроект Про кібернетичну безпеку України, розроблений Міністерством внутрішніх справ. У документі вперше з'являються терміни кібербезпека і кіберпростір.

Крім того, проект збільшує перелік злочинів, які є загрозою національній безпеці. До них пропонується додати несанкціоноване втручання в роботу державних інформаційних ресурсів, пропаганду в мережі насильства, жорстокості, порнографії і сепаратизму.

Член парламентського комітету з питань нацбезпеки Сергій Гриневецький переконаний, що наступним заходом стане посилення покарання за подібні правопорушення. У свою чергу, збільшення статусу таких злочинів до рівня загрози нацбезпеці може призвести до посилення правоохоронних органів, вважає партнер юридичної фірми AstapovLawyers Олег Мальський.

«Розширення компетенції в цьому питанні дасть органам більше можливостей при перевірці підприємств. Наприклад, це дозволить проводити виїмку документів під приводом загрози нацбезпеці», — переконаний він.

Начальник управління із боротьби з кіберзлочинністю МВС України Максим Литвинов відмовився сказати що-небудь щодо проекту закону. У пояснювальній записці до документа наголошується, що його мета — «створення правової основи для подальшої розробки законів та підзаконних актів для захисту інтересів громадян і держави в кіберпросторі».

Як зазначає видання, незважаючи на те, що кримінальна відповідальність за злочини в інтернеті існує і зараз, питання кіберзлочинності в Україні залишається гострим. За відомостями систем глобального моніторингу, створених німецьким оператором Deutsche Telekom у співпраці з асоціацією BITKOM, Україна — четверта в світі за кількістю кібератак.

Додамо, що подібні злочини в Україні часто залишаються без покарання, як поскаржився співрозмовник в управлінні із боротьби з кіберзлочинністю профільного відомства. Так, практично безкарними залишилися DDoS-замахи на ресурси органів влади, які відбулися як відповідь на закриття ex.ua і прийняття законопроекту про мовну політику.

Ініціативу МВС вже пов'язують зі спробою держави обмежити громадянські свободи. «Рятуючи» вітчизну від порнографії і «культу жорстокості», апелюючи до «захисту дітей», влада приймає найнебезпечніші антигромадські закони. Законопроект про кібербезпеку — це не спроба зарегулювати інтернет, а спроба зарегулювати людям мізки", — вважає редактор блогу looo. ch Анатолій Ульянов, чий попередній проект proza.com.ua був закритий за скаргою Нацкомісії із захисту суспільної моралі. «Документ явно недопрацьований — в МВС не розуміють багатьох аспектів роботи інтернету, і, посилюючи контроль, можуть створити проблеми провайдерам», — додає член правління Інтернет Асоціації України Іван Пєтухов.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути