chrome firefox opera safari iexplorer

Влада запроваджує обов’язкове всезагальне декларування доходів

13 березня 2013 о 10:39

Пересічного, але працелюбного українця — який працює більше, ніж на одній роботі — невдовзі очікує дещо тісніше спілкування з державою. Новоутворене Міністерство доходів і зборів планує зобов’язати його заповнювати декларацію про доходи — незважаючи, скільки платять йому на цих роботах.

Сьогодні, нагадаємо, подавати річну декларацію мають лише працівники, які отримували доходи більше, ніж в одного працедавця і їх сума перевищувала 120 мінімальних зарплат. Іншими словами, до 1 травня нинішнього року звітувати перед фіскалами мають ті наші співвітчизники, які таким чином заробили понад 128 тисяч 760 гривень, повідомляє Україна молода.

Одна декларація втричі окупиться?

Але цілком ймовірно, що вже у наступному році на ясні очі перед податківцями постануть усі сумісники. Ініціатори законопроекту, який нібито вже готовий підтримати Кабінет Міністрів, запевняють: усе відбуватиметься цивілізовано і майже безболісно!

«Ми розробляємо цей документ разом із найкращими спеціалістами з усього світу: Англії, Чехії, Польщі, Канади, Австралії, — сказав очільник Міністерства доходів і зборів Олександр Клименко. — І ці світові експерти надають нам консалтинг у цьому питанні».

За словами міністра, жодними незручностями для людей нововведення не загрожує — заповнити декларацію можна буде через інтернет. «Ми зараз працюємо над тим, щоб людина могла звітувати дистанційно, і щоб всю інформацію щодо своїх доходів він міг побачити у наших базах. Й, звичайно ж, щоб декларацію вона могла заповнити максимально швидко», — наголосив Клименко.

Сумніватися, що програму ухвалять, не доводиться. Хоча би тому, що цей пункт включено у проект держпрограми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки, на реалізації якої особисто наполягав Президент. Утiм про мету явно не дешевого задоволення — створення баз, системи дистаційного доступу до них коштує чимало — головний податківець держави не обмовився жодним словом. Ясність свого часу намагався внести один iз його підлеглих — директор департаменту оподаткування фіз­осіб тодішньої Державної податкової служби В’ячеслав Бусарев. «Якщо буде затверджено систему всезагального декларування, то ми очікуємо збільшення надходжень від податку на доходи фізосіб утричі», — сказав чиновник.

Дітки, «стукайте» на няню у податкову!

Незалежні експерти вважають такі підрахунки, м’яко кажучи, перебільшеними. «Це цілковитий абсурд, — коментує «УМ» екс­міністр економіки, президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий. — Адже заповнюватимуть нову декларацію переважно ті люди, які вже заплатили податки. Є, звичайно, певна кількість «вільних художників», які отримують доходи, але вважають необов’язковим ділитися ними з державою. Утiм таких платників є не більше 2­3% від загальної кількості».

Утiм здогадатися, у якому саме напрямi планують вдарити податківці, неважко. Йдеться насамперед про так званих фрілансерів, які надають послуги, проте не оформляють їх як роботу. Першими у такому переліку йдуть репетитори, няні, домашні працівниці, численні домашні майстри, які у вільний від роботи час надають дрібні послуги й отримують за це певну винагороду. Відтепер кожен із них мусить за ці копійки звітувати. А не здав декларацію, — значить, сам себе «підвісив» над законом. З усіми наслідками, що можуть звідси випливати.

Ще один напрям для роботи славних працівників Міністерства доходів і зборів — трудові мігранти. Не становить таємниці, що наші співвітчизники за кордоном заробляють — і чимало. Причому у деяких областях — переважно західних — вони «вливають» у місцеву економіку суми, які співмірні з офіційними бюджетами регіонів. Або й навіть перевищують їх. Тепер же тітка, яка доглядала паралізовану італійку й за виручені кошти хоче відкрити невеличке кафе на рідному Закарпатті, спершу буде змушена поділитися з державою. А не здала вчасно декларацію, неприємна розмова з фіскалами — це щонайменше!

Наслідки, які матиме для держави подібне вичавлювання з легального та напівлегального дрібного бізнесу, недооцінити важко. «Ми бачимо, що розпочалася масштабна боротьба з бізнесом, — продовжує Лановий. — Найперше, це означатиме масштабне перетікання капіталів за кордон. Адже у нинішньому світі гроші не знають кордонів: як тільки бізнесмен виходить на пристойний рівень доходів, він знаходить партнерів за кордоном, і його гроші опиняються там». Звідси перша тенденція: в Україні суттєво зменшаться так звані внутрішні інвестиції. Тобто, громадяни, які вкладали власні кошти у розвиток того чи іншого бізнесу, перестануть це робити. Що одразу ж позначиться на економіці.

«З іншого боку, ми є свідками ще однієї неприємної тенденції — вибудовування силової централізованої держави, фінансової олігархії, — ствер­джує екс­міністр. — Тож остання ініціатива цілком вписується у загальну канву — позбавлення прав громадян. Відтак надійність бізнесу, яка у нас є і без того невисокою, буде ще меншою».

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути