chrome firefox opera safari iexplorer

З'явився сайт про міжвоєнну жіночу прозу

04 березня 2013 о 09:56

У січні 2013 року відкрито сайт «Дівчата райського яблука», присвячений жіночій прозі міжвоєнного двадцятиліття (1920-40 рр.).

Мета проекту – дослідити феномен цієї прози, а також поширити маловідомі твори українських та польських письменниць та простежити паралелі між літературами сусідніх народів (українського та польського).

Адреса сайту «Дівчата райського яблука» - divczata.org.

«Справа в тому, що я з підліткових років дуже любила дилогію польської письменниці Гоявичевської „Дівчата з Новолипок“ і „Райська яблуня“, — пояснює одна з засновниць сайту, яка водночас є автором ІП, котрий пише під псевдонімом Антоніна Гординська. — Схоже, що це поєднання було якоюсь мірою культовим у 20-30 роки, в дуже різних творах дуже різних письменниць раз за разом повторювалися мотиви чи то духовного формування тодішніх „дівчат“, чи то пошуки ними таємничого райського саду. От і вийшли в нас „Дівчата райського яблука“.»

Робота над створенням сайту тривала від липня 2012 року.

Проект реалізують особи, що в рамках своїх літературних та наукових інтересів прагнуть поширити цікаві, незнані сторінки української літератури в європейському контексті.

Для тих читачів, яких цікавить передусім історична проза, вже можна запропонувати підбірку творів Наталени Королевої — «Сон тіні», «1313», «Без коріння», а також «Марусю» Марко Вовчок. В найближчих планах дилогія Катрі Гриневичевої «Шестикрилець» і «Шоломи в сонці».

Зв'язатися з сайтом можна за адресою divczata@gmail.cоm.

Як відомо, у березні 2012 року відкрився український сайт, присвячений жіночій/ґендерній історії.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути