chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти радять зберігати гроші у національній валюті

22 квітня 2013 о 17:10

Українці почали менше купувати долари, щоб зберегти таким чином заощадження від знецінення, пише «Сегодня».Вперше за останні п'ять років обсяг продажу готівкової валюти практично збігся з обсягом її скупки.  Нагадаємо, за даними Нацбанку, в березні 2013 року було продано громадянам $ 1,253 млрд, куплено $ 1,256 млрд, різниця — в межах статистичної похибки.

За перший квартал 2013 року перевищення покупки над продажем склало $ 426 млн, у той час як рік тому було $ 1,472 млрд, тобто зараз мінус мільярд. «Ринок готівкової валюти застиг в очікуванні, занадто довго народ чекає девальвацію і явно не дочекається, принаймні в найближчі місяці, — вважає президент Украналітцентру Олександр Охріменко. — Але масового скидання теж не спостерігається, адже курс відносно стабільний, можна не поспішати позбуватися доларів».

Експерт радить українцям, які зібралися витрачати валютні заощадження через 1-3 місяці, наприклад, на відпустку, поміняти їх на гривні і покласти на депозит. За його словами, таким чином можна заробити 1,5-5% від суми, або 12-40 коп. на кожному доларі. Крім того, за прогнозами Охріменко, на початку літа долар подешевшає до офіційного курсу НБУ — 8 грн/$, а до грудня підніметься до 8,2-8,4.

Керівник ІАЦ Forex club в Україні Микола Івченко і аналітик МЦПД Олександр Жолудь говорять про постійне плавне зміцнення долара до кінця року. Зокрема, як зазначає Івченко, вже в травні на міжбанку виникне тимчасовий дефіцит валюти через те, що Україні треба сплатити близько $ 1,2 млрд за закордонними боргами, внаслідок чого долар подорожчає до 8,15-8,17 грн, потім у червні повернеться до 8,10-8,12. До кінця року експерт обіцяє зростання курсу до 8,2-8,5 грн/$. У свою чергу Жолудь не виключає і 10% девальвації, до 8,8 грн/$.

В останньому випадку, за його словами, тримати депозити в доларах вигідніше, ніж у гривні. Що стосується євро, то всі троє експертів радять купувати його тільки для поїздок до Європи, а як засіб накопичення не використовувати, оскільки курс євро до долара весь рік буде коливатися від 1,18 до 1,30 (9,5-10,9 грн) і лише до січня валюта зміцніє.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути