chrome firefox opera safari iexplorer

Фіксований сільськогосподарський податок планують збільшити у шість разів

23 квітня 2013 о 10:08

В Україні з 2014 року сплата фіксованого сільськогосподарського податку може збільшитися майже в шість разів, повідомляє «Комерсант-Україна». Чиновники пропонують змінити механізм нарахування податку, щоб аграрії платили його, виходячи з грошової оцінки земель, яка постійно змінюється. Зокрема, запропоновано індексувати норматив, як це відбувається в разі сплати податку на землю. Тобто замість нинішніх платежів — в середньому 5,5 грн/га ріллі (грошова оцінка сільськогосподарських угідь — 3674 грн/га) — доведеться платити 31 грн/га (на 1 січня 2013 року — 20,64 тис. грн). 
Передбачається, що доходи держави таким чином виростуть на 1-1,3 млрд грн. Крім того, Міндоходів пропонує ввести з 1 січня 2014 року новий механізм сплати екологічного податку та збору за спеціальне використання води — через агентів. В їх число увійдуть суб'єкти господарювання, які торгують товарами в аерозольній упаковці або імпортують їх (ставка збору — 1% від митної вартості), скидають воду продукти побутової хімії або формують відходи з полімерів, гуми, люмінесцентних ламп (1 євро/од.), а також одержувачів гуманітарної допомоги у вигляді такої продукції (100 євро/т).
Ставку плати за користування надрами обчислюватимуть у відсотках від вартості видобутих корисних копалин — 3-7,5%, проте сума платежу не повинна бути менше нинішнього рівня — 0,34-39,3 грн/од. обсягу або ваги. Глава Аграрного союзу Геннадій Новіков пояснив, що раніше в структуру фіксованого податку, крім податку на прибуток і землю, зборів за користування надрами і водою, входив збір у Пенсійний фонд, зараз же аграрії платять його окремо. «Тому якщо до цих 6 грн додати всі платежі, які зараз вносяться, то сума перевищує навіть шестиразове збільшення», — говорить експерт.
Президент асоціації «Клуб аграрного бізнесу» Алекс Ліссітса відзначає, що підвищення податків позначиться на собівартості продукції і прибутковості компаній. «Це стане серйозним ударом для малих і середніх фермерських господарств, особливо в регіонах, які постійно страждають від складних кліматичних умов,- південь і схід України, — прогнозує він. — Вони практично всі в минулому році спрацювали в нуль». За його словами, це знизить рентабельність з урахуванням прогнозів падіння закупівельних цін на зернові та олійні культури, які вже скоротилися на 20-30%.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути